2016. június 21., kedd

"VÁDOLOM POLT PÉTERT ÉS ORBÁN VIKTORT": FELMENTETTÉK JUHÁSZ FERENCET ÉS FAPÁL LÁSZLÓT

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa.hu
2016.06.20.


...A perben első fokon 2014 februárjában bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ugyanakkor 2015 novemberében bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta őket. A Fővárosi Ítélőtábla hétfőn – egyetértve az ügyben első fokon született ítélettel – bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat. A táblabíróság kimondta: a lakáskiutalás Fapál Lászlónak törvényes volt, Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá.

Az eltérő első- és másodfokú ítélettel összefüggésben a bíró kifejtette: a Fővárosi Törvényszék nem állapított meg eltérő tényeket, hanem az első fokon megállapított tényállásból vont le a táblabíróság szerint téves következtetéseket.

A harmadfokú bíróság megerősítette: Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta az egyenruháját és a fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy a szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz és nyugállományú katonaként azt megvásárolhassa. A bíróság indoklásában arra is kitért, hogy Fapál László “jobb lakáshoz jutása” nem vagyon elleni bűncselekmény, hanem az akkor hatályos jogszabályok alapján hivatali visszaélés, jogtalan előnyszerzés megállapíthatóságát vethetné fel Juhász Ferenc esetében, azonban ezeknek a bűncselekményeknek az akkori szabályok alapján három év volt az elévülési idejük, így erre már a nyomozás sem terjedhetett ki.Juhász Ferenc a jogerős ítéletet követően újságíróknak azt mondta: “hat éve zajlik egy koncepciós eljárás, hat éve hurcolnak bennünket a sokadik bírói fórum elé és immáron jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit kezdettől fogva állítottunk, hogy jogszerűen, szabályszerűen jártunk el és bűncselekményt nem követtünk el”.  A volt miniszter hozzátette: a hat év alatt sikerült két családot tönkretenni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.