2016. június 25., szombat

VÁLASZTÁSI RENDSZERDILEMMÁK

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.06.23.


A baloldali-liberális oldalon rendre felvetődik, hogy az ellenzék a 2018-as választásokon csak akkor induljon, ha előzetesen képes a választási rendszer megváltoztatására. A bojkott vagy a választási rendszer változása érdekében bevetett – közelebbről meg nem határozott – nyomásgyakorlás lehet az az eszköz, amivel a választási rendszer megváltoztatható és arányosítható lenne. Csakhogy ma nem a választási rendszer akadályozza a Fidesz leváltását.

Amikor a Fidesz a mostani választási rendszert megalkotta, egyértelműen saját magának igyekezett kedvezni. A mostani választási rendszer alkalmas arra, hogy egy 44 százalékos, a Fidesz számára kétharmados többséget biztosítson a parlamentben. Ráadásul az egyéni körzetek okán az együtt induló „oldalakat” részesíti előnyben – ami ma könnyű a Fidesznek, de nehéz a baloldali ellenzéknek. A választási rendszer emellett aránytalan és a győztest segíti. A körzetek átrajzolása szintén a Fidesz érdekeit szolgálta.

Ám az a tény, hogy a választási rendszert a Fidesz a 2014-es politikai helyzetre szabta, egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden esetben a Fidesz profitál belőle. A választási rendszer legtöbb eleme ugyanis nem általában a Fideszt, hanem a mindenkori győztest erősíti. A győzteskompenzáció és az aránytalanság, az egyéni körzetek dominanciája annak a politikai erőnek kedvez, amelyik a legjobban szerepel a választásokon...

ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.