2016. június 7., kedd

VÍRUSOK ÉS ERKÖLCSÖK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.06.


A menekültekkel szemben gyűlöletet keltő egyházak és a "keresztény" Orbán-rendszer arra hivatkozik, hogy a menekültek vallása, kultúrája és erkölcse megrontja a "keresztény Európát". Úgy beszélnek erről, mintha Európa és a lakosság védtelen lenne más kultúrák vagy erkölcsök fertőzésével szemben.
 
Csakhogy ilyen fertőzés nincs. Hasonló a bűn és az erkölcstelenség a számítógépes vírusok működéséhez. A vírus megjelenik a gépen, de nem képes birtokba venni a gépet, amíg nem klikkelünk rá. Ha a vírusra nem reagálunk, akkor nem fejti ki pusztító hatását. A Biblia szerint ugyanígy működik a bűn. 
 
Megjelenik a kísértés, de ha az ember "nem klikkel rá", akkor az nem jön be az ember életébe. Ha már bejött, nehéz szabadulni tőle, pontosan úgy, ahogy a számítógépes vírusoktól is nehéz. De nem kell a gépet sem kidobni, mert vannak jó számítógépes vírustalanítók, és az erkölcstelenségtől is meg lehet tisztulni.
 
A vírusok pontosan úgy működnek egy számítógépben, ahogyan az erkölcstelenség által a bűn működik az emberben. De az ember jóváhagyása, akarata, engedélye nélkül ezek nem jöhetnek be az életébe. Amikor erősebb a bűn, az nem mások miatt van, s az egyházaknak éppen erre kell megadni a megoldást az újjászületés által.
 
Az ember nem védtelen más kultúrákkal, vallásokkal és erkölcsökkel szemben. Lehet velük együttélni, anélkül, hogy az uralma alá hajtana bennünket, vagy saját vallásunkat, identitásunkat, kultúránkat és erkölcsünket veszélyeztetné. Az érintkezés nem fertőz. Az erkölcstelenség nem ragad az emberre úgy, hogy az ember azt ne maga választaná. Bejöhet akárhány menekült, ártalmatlanok. Amíg mi nem akarjuk, a vallás és a kultúra nem fertőz. Az erkölcstelenség nem terjed. Mindenki csak magát ronthatja meg...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.