2016. június 24., péntek

VISZONTLÁTÁSRA, EURÓPAI UNIÓ! GONDOLATOK A BREXITRŐL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kanada Magyar Hírlap
2016.06.24.


Eddig többnyire az volt a politikai valóság, hogy miközben egy kulcsfontosságú szavazás előtt simán győzelemre állhattak az anti-establishment erők, azért a szavazás napján a társadalom mindig visszalépett a szakadéktól és a biztonságosabb status quo mellett voksolt. Gondoljunk csak az idei osztrák elnökválasztásra, vagy a tavalyi görögországi krízisre, ahol az utolsó után percekben – Donald Tusk erélyes intervenciójának köszönhetően – az addig még radikális-populista Alexisz Ciprasz-kormány végül elfogadta az EU-s mentőcsomagot, annak kemény feltételeit és kis híján benne maradhatott Görögország az eurózónában. Egy évvel korábban pedig a skótok szavaztak az Egyesült Királyságból való leszakadás ellen.

Ezúttal nem érvényesült a hagyományos logika, amiután 52-48 arányban szavaztak a britek az Európai Unióból való kilépésre. A kilépéspártiak a magyar, lengyel és egyéb posztkommunista kelet-európai gazdasági bevándorló ellen hangolták a brit lakosságot. Miközben ez a módszer nem vált be Skóciában, Londonban és Észak-Írországban, észak és közép-Angliában annál inkább.

Donald Trump, aki anti-establishment színekbe öltözve kampányol az amerikai elnöki székért már diadalmasan bejelentette: az angolok “visszavették országukat.” A brit felmérések alulbecsülték az anti-establishment, elitellenes hangulatot Angliában. Vajon ugyanez mondható az amerikai elnökválasztási felmérésekről is?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.