2016. július 5., kedd

15 ÉVES A JOGVÉDŐK INTERNETES RÉME

24 HU TECH BLOG
Szerző: Bátky Zoltán
2016.07.05.


2001 júliusában bukkant fel az első torrent alkalmazás, a technológia azóta az illegális filmek, zenék és szoftverek cseréjének melegágya. De persze ezért nem a BitTorrent a hibás, lehet azt jóra is használni.

Egyes források 2001. július 2-át, mások július 5-ét tartják a BitTorrent technológia születésnapjának, attól függően, hogy az első kliensről szóló bejelentés, vagy a ténylegesen letölthető alkalmazás dátumát veszik-e alapul. Egy a lényeg, a napokban 15 éves a fájlcsere manapság használt legnépszerűbb eszköze.

Az első torrent kliensért, és a mögötte levő technológiáért felelős Bram Cohen először július másodikán jelentette be új projektjét egy Yahoo csoportban. A kliens leírásában az szerepelt, hogy az addig használt ftp protokoll kiváltására készült az új módszer, amely az addigi egyik gépről másik gépre másolás helyett egyfajta közösségi szemléletet képvisel.
Azóta persze mindenki rájött a torrentezés előnyeire: ilyenkor mindenki, aki akár egy kis részletet is letöltött egy adott fájlból, automatikusan megosztóvá is válik, a további igénylők pedig nem egy helyről, hanem tőlük, és az összes többi letöltőtől szedegetik össze a darabkákat, amiket a kliens végül egyesít....

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.