2016. július 16., szombat

70 ÉVE HÓDÍT A BIKINI

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.07.16.


Vajon Jacques Heim divattervező tudta-e, amikor 1932-ben megálmodta a két részes fürdőruhát, időzített bomba terve született meg agyában? Valószínűleg, mert a II.világháború után megtervezte az „Atomot”, egy atomnál nem nagyobb kétrészest és ez ihlette az 1946-ban megjelent bikinit.

Abban az évben a Csendes-óceáni Bikini-korallsziget, ahol az amerikai atomkísérletek folytak, címlapon jelentek meg szerte a világon, és egy ugyancsak francia fürdőruhagyártó, bizonyos Louis Réart is megpróbálkozott egy „merész és ugyanolyan keskeny” női strandöltözékkel, mint amilyen a híressé vált sziget. A „Bikini” feltalálója mondhatjuk „jókor volt jó helyen”, azonnal szabadalmaztatta és sikere azóta is töretlen.
 
A modell akkor olyan sokkoló hatást váltott ki, hogy egyetlen hivatásos manöken sem volt hajlandó felvenni. Réart ezért Micheline Bernardinihez, a Casino de Paris meztelen táncosnőjéhez fordult segítségéért. A fotók természetesen hatalmas botrányt váltottak ki, amelyet a sajtó meglovagolt, a bikinit „közerkölcsöt sértőnek” nevezte. Egyes katolikus európai országok, köztük Olaszország, Spanyolország és Belgium be is tiltották nyilvános viselését. 1948-ban még a híres Atlanti-óceáni francia fürdőhely, Biarritz polgármestere is kitiltotta a strandokról. Ausztrália is hordhatatlannak minősítette, miként Hollywood is. Például az igéző szépségű Lana Turnernek is el kellett takarnia bikinijét valami „decensebb” kiegészítővel. A különböző konzervatív amerikai nőegyenletek nyomására egy időre ki is tiltották a bikinit a filmekből. Még a politika is belekeveredett a dologba. Maurice Thorez-nek, a Francia Kommunista Párt akkori vezetőjének felesége a dolgozó nő újabb megalázási eszközének minősítette...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.