2016. július 5., kedd

A BREXIT MEGOLDÁSA KELET-EURÓPÁBAN REJLIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2016.07.05.


Általánosan elfogadott nézet, hogy akárhány indoka is volt a brit szavazóknak az Európai Unió elhagyására, a bevándorlás miatti harag mindenképp a lista élén állt.

Az évek során a közgazdászok számos olyan elmélettel álltak elő, amelyek szerint az EU-ból származó munkaerő-bevándorlás előnyös az Egyesült Királyság gazdaságának egészére nézve. Ezek az értékelések azonban édeskeveset tudnak tenni annak a brit munkanélkülinek a kiengesztelésére, aki lengyel buszsofőröket és litván tűzoltókat lát maga körül. Az sem biztos, hogy a Kelet-Európából származó munkaerő-vándorlás hirtelen megugrása nem járt-e hátrányos következményekkel a munkaerő-piac egyes szegmenseiben, lefele tolva a béreket és nyomás alá helyezve a közszolgáltatásokat.

A maradás mellett érvelő David Cameron és a kilépéspártiak egyaránt a bevándorlás megakadályozására és a bevándorlók jóléti szolgáltatásoktól való eltiltására tett ígéretekkel válaszoltak ezekre az aggodalmakra. Ez már önmagában az Európai Unió közösen elért eredményeinek kikezdését jelentette. A Brexit körül túlburjánzó bevándorlóellenes érzelmeket a jövőben nagy valószínűséggel nem csak az európai integráció, de a globalizáció szempontjából is fordulópontként fogjuk értékelni.

Megakadályozható lett volna mindez? Létezett alternatíva? Az egész ügy gyakorlatilag nem is olyan rég kezdődött. Gyökerei az Európai Bizottság által sikersztorikként elkönyvelt 2004-es és 2007-es keleti bővítésekhez vezethetők vissza. Az akkori csatlakozási folyamat a közös piacon belüli közösségi jog, az aquis communautaire központi elveire koncentrált: a javak, a szolgáltatások, a tőke, és persze a munkaerő szabad áramlására. Ami nyilvánvalóan hiányzott, és ma is hiányzik az EU általános felépítéséből, az a szociális dimenzió...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.