2016. július 3., vasárnap

A BREXIT UTÁN JÖHET A HUXIT?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.03.


Lázár (Kilépő) János nyilatkozata után egyértelmű, hogy a magyar kormány hajlandó a legvégsőkig elmenni a kvótaellenes népszavazás sikere érdekében.  A Miniszterelnökség első emberét az sem zavarta különösebben, hogy a brit népszavazás eredménye és a menekültválság között nincs lényegi összefüggés, ám az komoly veszély, hogy amennyiben Nagy-Britannia ténylegesen elhagyja az EU-t, a kelet-európai munkavállalók migránssá válhatnak a szigetországban. Az az ember érzése, hogy bármi történik a világban manapság, a Fidesz vezetői mindent a menekültválságra fognak visszavezetni csak azért, hogy sikerre vigyenek egy teljesen értelmetlen népszavazást.

Tudjuk, a kommunikáció szerepe annál fontosabb, minél kevésbé zajlik érdemi kormányzás egy országban. Nálunk már lassan két éve csak a kommunikáció számít, ezért nő egyre inkább a Rogán Antal, Habony Árpád, Andy Vajna triójának befolyása a kormányon belül. Úgy tűnik, Lázár János megelégelte, hogy neki csak az a küzdelmes és népszerűtlen küldetés jutott, hogy minél rövidebb idő alatt minél több állami alkalmazottól szabadítsa meg a központi költségvetést. Igyekezetében odáig jutott, hogy elismerte: magánszemélyként az Európai Unió elhagyására szavazna, ha nálunk is megkérdeznék a nép véleményét a tagságról.

Apróságnak tűnik, de illik megjegyezni: Lázár János magánemberként akkor nyilatkozhatna erről a kérdésről, ha történetesen nem ő lenne a kormány második legnagyobb hatalmú embere. Nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok igyekeztek tőkét kovácsolni Lázár elsietett nyilatkozatából, és lemondásra szólították fel a minisztert. Ha ugyanis Lázár elhagyná a kormányt, már nyilatkozhatna ebben a kérdésben magánemberként. A kormány uniós politikáját (és uniós forrásait) felügyelő miniszterként viszont ahhoz az iskolaigazgatóhoz hasonlít, aki saját intézménye bezárásáért kampányol, csak azért, hogy jó pontot szerezzen a főnökeinél.   

Lázár kicsit túltolta a biciklit, ami persze nem azt jelenti, hogy vak komondor módjára nekiszaladt volna az ajtónak. Nagyon tudatosan hergeli a magyar lakosságot az uniós intézmények ellen azt remélve, hogy így mozgósítani tudja az ősszel esedékes népszavazáson a menekültügyben rendkívül érzékeny magyar polgárokat. Célja az, hogy a menekültkérdésre felfűzve lényegében az EU elleni népszavazássá alakítsa azt a tét nélküli voksolást, mely azt a kvótarendszert utasítaná el, mely nem kötelező érvényű az ország számára...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.