2016. július 23., szombat

A CSÓK GYÓGYÍTÓ HATÁSA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.07.23.


A csók nemcsak a romantikus szerelem és a szenvedély szimbóluma, hanem terápiás hatása is van. Csökkenti például a fej- és a hátfájást.

A Current Pharmaceutical Design című szaklapban publikált tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy a csókolózás alatt a szervezetben kibocsátott oxitocin csökkenti a fájdalmat, valamint a depressziót, ami gyakran együtt jár a fájdalommal.

A csók ugyanakkor erősíti az immunrendszert, mivel a csókolózók 10 másodperc alatt 30 millió baktériumot cserélnek, ártalmasat is, ha valaki beteg. Ezek között van a streptococus vagy az Epstein-Barr vírus, amely átadja a „csókbetegséget” , a mononukleózist.

A baktériumcsere azonban pozitív is lehet, mert a jó baktériumok is részei, amelyek erősítik az immunrendszert azzal, hogy növelik az antitesteket. A csók egyben endokrin-szabályozó is.

„Amikor megcsókoljuk partnerünket, a gyerekeket vagy egy szeretett állatot, ez stimulálja a hypotalamus és a mellékvese zónáit, amelyek rengeteg hormont  bocsátanak ki – magyarázta a la Repubblicának Andrea Lenzi, az olasz endokrinológiai társaság elnöke – közöttük van a dopamin, a szerotomin és az endorfin. A csókok felsorakoztatnak rengeteg hormont, a kortizoltól a férfi- és a női hormonig, az endrokrin idegközvetítőkig. Ezért van az, hogy csókolózás közben kipirulunk és gyorsabban ver a szívünk. Eddig azonban még kevés kutatás folyt e területen.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.