2016. július 16., szombat

A HÉTTORONY ÁRNYÉKÁBAN

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.07.16.


Hogy pontosan mi történt Törökországban, annak még jó zágoni Mikes Kelemen uram sem volna a megmondhatója, jóllehet ő is élt át arrafelé meleg helyzeteket, hatalomátvételeket, puccsokat. Van annak hagyománya Törökhonban. Annyi biztos, hogy egyes katonai alakulatok – nem elhanyagolható létszámban és erővel – péntek este fellázadtak Erdogan elnök ellen.

A puccskísérletet a legfrissebb hírek szerint leverték ugyan, de a harcok reggel kilenckor még folynak, eddig ezer sérültről és 754 halottról tudunk, de a gyakorlott hírelemző tudja, hogy ezek a számok törvényszerűen növekedni fognak, nem is kicsit. Este a hadsereg lezárta Isztambul két kulcsfontosságú hídját a Boszporuszon, valamint páncélosokkal megszállta a repülőtereket, a stratégiai pontokat, a jelképes fontosságú területeket, mint például a legendás Taksim tér és az ankarai parlament körzete. Eddig tipikus katonai hatalomátvételnek tűnik, a legjobb huszadik századi hagyományok szerint végrehajtva. Azonban még így is van pár érdekes momentuma.

Az egyik a légierő szerepe. Ilyen jellegű cselekményekben a légierők alakulatai általában nem szoktak részt venni, a fegyvernem drágasága és kiemelt fontossága többnyire biztosítja a feltétlen lojalitásukat bármely, őket üzemeltető rendszer iránt. Itt azonban komoly légiszázadok álltak a lázadók oldalán, Isztambul fölött köröztek, arról megoszlanak a vélemények, hogy bombázták-e a várost (véleményem szerint nem, de lélektani hatás kedvéért alacsonyan húztak át a lakott terület fölött, és hangrobbanásokat keltettek), valamint kétségtelen, hogy az ankarai parlament bejáratát érte valamiféle bombatámadás, habár az nem biztos, hogy repülőbomba volt. Azt a hotelt viszont, amiben Erdogan elnök lakott nyaralása idején, pár perccel sietős távozása után porig bombázták, ez tény. A kormányerők oldalán is harcoltak vadászgépek: egy harci helikoptert, mely a katonai elhárítás épületét próbálta megsemmisíteni, épp egy ilyen vadász lőtt le. A légierő egyáltalán nem elhanyagolható szerepe az eseményekben arra mutat, hogy nagyobb volt hadseregen belül a puccs támogatottsága, mint bárki hinné. És hadseregen kívül is komoly erők állhattak mögötte...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.