2016. július 17., vasárnap

A LIGETVÉDŐKNEK NEM SZABAD ÁTVENNIÜK A FIDESZ MÓDSZEREIT!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KALOCSAI KINGA
2016.,07.16.


Először akkor voltam kint a Ligetben, amikor márciusban a volt Kertem területén elkezdték kivágni a fákat. Ekkor a tiltakozások még a klasszikus polgári engedetlenség mentén zajlottak, az aktivisták, ligetvédők bemásztak a területre és megakadályozták a fakivágások folytatását. A rendőrség is megjelent a helyszínen, de nem történt intézkedés az aktivistákkal szemben, mert nem volt jogalapja, ugyanis ekkor még nem adtak ki birtokvédelmet a területre. A ligetvédőknek sikerült elérni, hogy távozzanak a munkagépek a területről, és ők maradhattak a területen, a rendőrség teljesen jogszerűen járt el.

A következő alkalom, amikor a helyszínen voltam szinte egész nap, az július 6. volt. Ez volt az a nap, amikor a ligetvédőket birtokvédelmi határozat alapján eltávolították a helyszínről. Miután kiértem, nem sokkal azután próbálták volna bevinni a markológépet, aminek sok ligetvédő az útját állta. A tömeg egy része békés maradt, de pár ember cselekedete elvesztette békés jellegét. Így történt ez annak a francia állampolgárnak az esetében is, aki miközben a rendőrség megpróbálta eltávolítani a markológép elől, elkezdett lábával rugdalózni és minden valószínűség szerint fejbe talált egy rendőrt. Egy idősebb hölgy ringlóval próbálta megdobálni vagy a rendőrséget, vagy a markológép kezelőjét.

De a legrosszabb helyzet délutánra alakult ki, amikor egy eredetileg békésnek tervezett
demonstráción egyszer csak elindult a tömeg egy része és a kerítés mentén felállított OSB lapokat elkezdték kidönteni, valamint a biztonsági szolgálat embereivel dulakodásba keveredtek. (A dulakodás szót szándékosan használom, mert itt nem az volt a helyzet, hogy az egyik fél nekiment a másiknak, hanem az, hogy mindkét fél elvesztette türelmét.) Pár ember ekkor megafon segítségével megpróbálta erőszakmentességre buzdítani a tömeg azon részét, akik már nem békésen demonstráltak, de a válasz, amit kaptak a tömeg ezen részétől, az volt, nem túl kulturált formában, hogy mit magyaráznak nekik erőszakmentességről és annak nincs is értelme. Majd a rendőrség felállt sorfalban és hangosbemondón megpróbálták bemondani, hogy hagyják el a területet (ezt a tömeg skandálásától nem lehetett tisztán érteni). Végül sokan leültek a földre és elkezdték skandálni, hogy mindenki üljön le. A demonstráció ekkor visszanyerte békés jellegét, és nem is került sor a tüntetés feloszlatására...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.