2016. július 17., vasárnap

A MAFFIAFŐNÖK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Lendvai Ildikó
2016.07.16.


A világsajtóban szerdán vezető hír volt: meghalt a leghíresebb maffiafőnök. Méghozzá börtönben. Ebből rögtön tudhatjuk, hogy nem nálunk, hanem Olaszországban. Már Petőfi is megírta: „Nem Pesten történt, amit hallotok,/ Ott ily regényes dolgok nem történnek”.
 
Nálunk nincs is semmiféle maffia, hiába írogatnak össze-vissza az elemzők „maffiaállamról”. Ez abból is látszik, hogy az illetőt Bernardo Provenzanonak hívták, becsületes magyar ember pedig ilyen névre nem hallgat. A Cosa Nostra vezérét 43 évig körözték, - a rendőrségnek az egyetlen, kezükben lévő régi fényképét évről évre kellett öregítenie -, de végül csak elkapták. Azóta ült, többszörös életfogytiglanra ítélve. Micsoda piti alak: képtelen volt a törvényeket úgy alakíttatni, hogy minden bűne törvényesnek számítson.
 
És nem fogják elhinni, hol fogták el: egy szánalmas pásztorkunyhóban. Először azt hittem, ez csak a vagyonnyilatkozatában szerepelt egy rugalmasan táguló villa helyett, de nem. Tényleg egy viskóban húzta meg magát, onnan irányította, mint a „főnökök főnöke”, „capo del capi”, az egész maffiát. És még egy kisvasút sem járt a közelben. Mondom, hogy piti.
 
Egyebekben azért alkalmazta a nekünk oly ismerős maffiamódszereket. Olyan Keresztapa volt, mint amilyet Coppola híres filmjéből ismerünk. Voltak területi helytartói, belőlük állt (nem vicc!) a maffia úgynevezett „parlamentje”. Hasznos szerepet töltött be a „consigliere”, vagyis „tanácsadó” és a pénzkezelésért felelős „contabile” is. Komoly főnök nem lehet meg a saját Habonya vagy Matolcsyja nélkül. A szicíliai maffiaelnök is tudta, hogy egyszerre kell kézben tartania az embereket és a vagyont. Így aztán két becenevet is kiérdemelt: nevezték mindenkin átgázoló „Traktornak” és a gazdasági mozgásokat szemmel tartó „Könyvelőnek” is. Bár ő valószínűleg soha nem mondott olyat, hogy „ne mi nyerjük a legtöbbet”. Bizony macerás, hogy a demokráciák legális világában viszont ennyire kell ügyelni a látszatra...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.