2016. július 27., szerda

A REZSICSÖKKENTÉSTŐL ÚGY ROHAD LE MINDEN, MINT A MÁV

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.07.27.


Aki utazott már vonaton Franciaországban, Finnországban vagy Ausztriában, annak lehet megfelelő összehasonlítási alapja arra, hogy milyen minőségi különbség van a Fidesz által utált nyugati országok vasútjai és a Magyar Államvasutak között. A MÁV tragédiáját és a vasút leépülését a több évtizedes forráshiány valamint a rossz menedzsment okozta, és ez a pénzhiány és elhibázott stratégia miatti lerohadás indult el a létfontosságú ivóvizet és energiát szolgáltató közműcégeknél is.
 
Múlt héten Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője és harcos környezetvédője Vásárosnaményban tartott sajtótájékoztatót, mert a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vásárosnaményi szennyvíztelepe 2000-2600 köbméter szennyvizet fogad naponta, amit aztán nem megfelelően kezelt állapotban ereszt a Tiszába. Az oxidációs medencét, amiben próbálják ártalmatlanítani a szennyvizet, mindössze napi 600 köbméterre tervezték, és mivel a rendszerváltás előtt építették, így rendkívül elavult, elhasznált is. A felújításra esély sincsen, hiszen a vásárosnaményi víztelep államosítása óta a folyamatos forráshiány miatt alapvető karbantartási munkálatok maradtak el.
 
Rohad a rendszer másutt is: a 195 település víz- és csatornaszolgáltatását ellátó Baranya-Víz Zrt. már ott tart, hogy Pintér Sándor belügyminiszternél kilincselnek potom 300 millió forintos támogatásért, hogy a napi likviditási problémákat elkerüljék, és a tőkeszerkezetet rendezzék.
 
A bama.hu nevű baranyai hírportál úgy értesült, hogy a Baranya-Víz Zrt. szerint a helyzet kialakulásáért a rezsicsökkentéssel terhelt díjbefagyasztás és a közműadó okolható, mert a „rezsitörvény” miatt a jelenleg alkalmazható díjak nem fedezik az ivóvíz-, illetve a szennyvízszolgáltatás költségeit. A közműadó pedig aránytalanul nagyobb mértékben terheli azokat a szolgáltatókat, melyek egységnyi vezetékhosszra kevesebb felhasználót szolgálnak ki (ilyenek a kistelepüléseket ellátó cégek, mint amilyen a Baranya-Víz Zrt. is).
 
A hazug rezsicsökkentés viszont kizárólag a Fideszt szolgálja, mert az általa keletkezett károkat mi adófizetők fogjuk megfizetni, nem is olyan sokára!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.