2016. július 26., kedd

A ZSARNOKSÁG ÁRNYÉKA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.07.26.


Egyre sötétebb árnyék vetül a világra, egyre riasztóbbak a jelek – esztendőre olyan felfordulás lehet ezen a kis, Isten háta mögötti bolygón, hogy arról koldulunk. Nem kell hozzá egyéb, csak az, hogy a politikai kulcspozíciókba elmebetegek és/vagy zsarnokok kerüljenek. Arra pedig minden esélyünk megvan. Aztán, ha egymással is kapnak össze, csak mi isszuk meg a levét. Mármint, a planéta lakossága.
 
No, de ahhoz elsősorban a független sajtót kell kiiktatni, az a klasszikus recept része, kérem. Nehogy valakinek eszébe jusson valami értelmes olvasgatás közben, mondjuk a hírekről. Dolgoznak is rajta, szorgalmasan, Pekingtől Moszkváig, Ankarától Budapestig. Van egy fogadásom, hogy idén rekordot dönt majd a letartóztatott vagy munka közben elhunyt kollégák száma – de lássuk a híreket, szép sorban.
 
Először is, Kínában lehetetlenné tették sok lap számára az internetes újságírást. Pontosabban arról van szó, hogy megtiltották nekik a saját anyagok közlését, légyen szó bármiről, ehelyett csakis az állami hírügynökségek adatait, írásait közölhetik. Csak a vak nem látja, hogy ez egyfelől a független sajtó tönkretétele, másfelől meg az állami propaganda általánossá válása minden felületen – természetesen esni fog az olvasottság, meredeken, hiszen ki kíváncsi a Xinhua ügynökség kincstári híreire az ezredik portálon, ezredjére is? Ráadásul a kínai piac hatalmas, ott a napi milliós-tízmilliós forgalom egy-egy hírportálon szolidnak, polgárinak mondható: na, ettől fognak elbúcsúzni a kínai kollégák, meg a forgalommal együtt a hirdetési bevételtől is. Ráadásul az ukáz magától a Menny Fiától érkezett: Hszi Csin-ping, Kína elnöke jelezte már korábban, hogy a kínai média feladata elsősorban a Kínai Kommunista Párt érdekeinek szem előtt tartása.
 
No, mielőtt azt mondanám, Kínában sem lennék most újságíró, lássuk csak, hogy van ez nálunk?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.