2016. július 5., kedd

ALFÖLDI RENDEZÉSE VOLT A LEGJOBB PRODUKCIÓ AZ ARMEL OPERA FESZTIVÁLON

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT BLOG
Szerző: 7óra7
2016.07.05.


Nyolc operát mutattak be az idei fesztiválon, díjazták a legjobb produkciót, a legjobb énekest, valamint egy különdíj is gazdára talált.

Az Armel Opera Festival célja közel tíz évvel ezelőtti alapításától kezdve olyan, legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény létrehozása volt, amely ötvözni tud egy tehetségkutató versenyt operaénekesek számára és egy évente öt produkciót bemutató fesztivált.

Az énekesek tavalyi versengését és kiválasztását követően a fesztivál idén is öt produkcióval (összesen nyolc operával) várta az opera- és színházrajongókat június 27. és július 2. között, a Thália Színházban és a Nemzeti Színházban.

A fesztivál tradíciója szerint nemzetközi zsűri értékelte a versenyszerepekben fellépő operaénekesek énekesi-színészi teljesítményét.

Az Opéra d’Avignon Eötvös Péter új egyfelvonásosával, A Senza Sanguével, valamint Bartók Kékszakállújával indította a fesztivált. Ezt az Armel régi, visszatérő partnerének a Theatre Biel Solothurn-nek az operitája, Ástor Piazzolla María de Buenos Aires-e követte. A Teatro Verdi di Pisa Edgar Allan Poe novellákból átírt szürreális egyfelvonásosait (A furcsa véletlenek angyala, Árulkodó szív) maga a szerző, Bruno Coli vezényelte. A Szerb Nemzeti Opera társulata három, XXI. századi emberi kapcsolataink legszembetűnőbb problémáit feszegető ‘instant operával’ érkezett (Gian Carlo Menotti: A telefon, Samuel Barber: Lapjárás, Paul Hindemith: Oda és vissza). A Fesztivált a Zeneakadémia produkciója, az Elégia ifjú szeremesekért (Hans Werner Henze) magyarországi premierje zárta.

Legjobb Produkció – Armel Opera Festival 2016
Eötvös Péter: Senza Sangue – Rendező: Alföldi Róbert
Az avignoni Grand Opera produkciója


Alföldi Róbert rendező az Armel Opera Festival történetében kiemelkedő művészi teljesítményéért eddig háromszor kapta meg a Legjobb Előadás díját, és háromszor a Közönség-díjat. Az idei elismerés azért is különleges és fontos a rendező számára, mert Eötvös Péter zeneszerzővel dolgozhatott. A nemzetközi zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy a Senza Sangue csodálatos zeneiségének és letisztult rendezésének összhangja egyértelművé tette számukra a produkció díjazását...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.