2016. július 17., vasárnap

BREXIT: A VÁRVA VÁRT FORDULAT?

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.17.


A Brexit kapcsán három fő forgatókönyv merült fel. A visszakozás egy lehetőség. Az egyedüli kilépés, ami a britek alkupozícióját rontja. És az, hogy a kilépési tárgyalások elkezdése előtt felmerül, hogy más is kieshet, vagy kiszorulhat az EUból. Például azért, mert csak az eurozónából nem lehet kilépni és az eurozónán belül a válságkezelés sok eszköze kiesik. Az EU is tilthat más eszközöket. Ha ilyen helyzetben az angolok többet nyernek azzal, hogy egy mentőövet megfinanszírozva valakit kilépésre csábítanak, mint amennyibe a mentőöv kerül, akkor könnyen elindul a dominó.

Sem a görög, sem az olasz válságra nem adott megnyugtató választ az EU. A kilépés egyeseknek a lazább szabályok miatt megfinanszírozható mentőövet, másoknak pedig lehetőséget kínál, hogy az eurozóna emiatt esetleges válságát csak tompítva szenvedjék el. Erre az új helyzetre könnyen reagálhatnak az angolok. Az EU szkeptikus pártok támogatottsága a kezdeti pénzügyi pánik miatt ugyan EU szerte csökkent. De a tőzsdepánik után az angol tőzsde szárnyal. A font is elkezdett visszaerősödni, és az eurozónát fenyegető hírek kapcsán az euróval szembeni helyzete még tovább javulhat a fontnak.
 
Vajon az osztrák választás napjára ez hogyan befolyásolja a közhangulatot, az euroszkepticizmus megítélését? Mert érzésem szerint az olasz válság és a tény, hogy az angol gazdaság esetében az átmeneti pánik nem azonnali katasztrófával végződött ismét hat minden más EUs ország politikájára is. És bizony ez utóbbi a válsággócok mellett a francia és az osztrák EU tagság jövőjére is hathat. Ez esetben pedig az EU tárgyalási pozíciója rohamosan gyengülhet a kilépőkkel szemben...
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.