2016. július 28., csütörtök

CSAK 7022 LÉPÉS: ENNYIRE ROSSZ A MAGYAROK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.07.28.


Milyen egy átlagos, felnőtt magyar? Naponta több mint 5 órát ül, alig több mint 7000 lépést tesz meg, és mindössze 10 percet sportol. Cserébe el van hízva, túl sok zsírt és kevés gabonát és még annál is kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt. Nagy valószínűséggel van valamilyen krónikus betegsége. Ja, és emellett egészségesnek érzi magát.
 
Elkészült a legfrissebb Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2014). Az eredmények lesújtóak, ráadásul rosszabbak még a 2009-es adatsoroknál is. A magyar felnőtt lakosság messze van az egészségestől.
 
Ha az vagy, amit megeszel, akkor nem csoda, hogy egyáltalán nem vagyunk jó állapotban. Háromból két felnőtt ugyanis túlsúlyos. Márpedig az elhízásnak ára van. Magyarország az életmóddal, azon belül is a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában. Az elhízás ugyanis az életminőség romlásán túl számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is növeli, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegség, a stroke, egyes rákbetegségek és pszicho-szociális problémák – ezek pedig mind-mind korai halálozáshoz vezethetnek. Az elhízás népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei vetekszenek a dohányzáséval, ugyanakkor az egészséges életmóddal már a daganatos betegségek jelentős része (20-40 százalék) is megelőzhető, a halálozások fele elkerülhető lenne...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.