2016. július 31., vasárnap

CSŐDÖT MONDOTT EGY NAGY FIDESZES LOPÁS, A HELYZET MÉGIS SIRALMAS

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.07.31.


Heteken át kissé értetlenkedve olvasgattuk a híreket arról, hogy mi folyik Pécsett a Zsolnaynál. Addig világos volt az első pillanattól kezdve, hogy van egy iparág, amely lefelé szálló ágban van, küzd mint malac a jégen. A gyártók közül pedig épp a Zsolnay van a legszorultabb helyzetben, mert nem annyira menő a márka, hogy kézműves cuccokat tudjon drágán eladni, mint pölö a Herendi. Megvette egy ember a többségét, vért pisálva javított valamit az eredményességen, de azért a szopó csak kicsit csökkent. Erre jön az állam, jönnek a fideszes haverok és rátenyerelnének a cuccra. De miért?

Mára a magyar sajtó felgöngyölítette a hátteret és sajna siralmas a kép. Sejtettük, hogy mire megy ki a játék és úgy tűnik, egy újabb tipikus fideszes átvételi kísérletet látunk. Olyat, mely annyira jellemzi az Orbán-világ működését. Kicsiben a Fidesz ez is, baromi tanulságos, haladjunk sorjában.

A szopóágon vergődő gyár akkor jut lélegzethez, amikor uniós léből kultúrnegyedet csinálnak a nem használt területéből. Még a régi szép időkben Simicska Közgépje jut többségi tulajdonhoz (kisebbségi a pécsi önkormányzat), de túl zűrös neki az egész, baszik tőkét emelni szerződés szerint, visszaadja.

Amikor az önkorinak csak púp a cég a hátán, odaadják egy szír származású üzletembernek, szopjon vele ő. Néhány mutyit ő is visz bele, a tőkeemelés egy részeként például kápé helyett olyan ingatlant apportál, amelyen lófasz sincs, csak töltényhüvelyek és egy lyukas víztorony, Pécstől 200 kilométerre. De a bíróság szerint ez rendben volt. Aztán hirtelen vissza akarják szerezni. Páva polgármester elintézi, hogy kiemelt gazdasági szervezet legyen a Zsolnay, vagyis az államnak valamiért nagyon kell és pénzt is akar rá áldozni. És itt jön be az ok: műemlékfelújítási program kezdődik, amiben a Zsolnaynak egy kitűnő szabadalma, a pirogránit jóvoltából zsíros állami megbízások juthatnak. Így rögtön kell a haveroknak a cég, már csak el kell tüntetni a picsába a többségi tulaj szírt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.