2016. július 9., szombat

EGY EURÓPA-BAJNOKSÁG A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: Ifj. Chikán Attila
2016.07.07.


Hamarosan véget ér a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság, amely lassan egy hónapja zajlik, s a meccsnapokon nézők tízezreit csábítja a stadionokba, és millióit szegezi a televíziók és kivetítők elé. A rendező ország egy ekkora sportesemény házigazdájaként számtalan problémával szembesül, amelynek megoldására nincs kitolt határidő, ugyanis nézők milliói várják a nyitómérkőzést, és az azt követő küzdelmeket. Az energetikai ellátásbiztonság, az energiahatékonyság, a hulladékszállítás mind olyan kérdéskör, amely nem biztos, hogy az embereknek egyáltalán eszükbe jut egy Európa-bajnokság kapcsán; pedig éppoly fontos elemei az előkészületeknek, mint a nézők biztonságának biztosítása, vagy a stadionok felújítása.
Jellemzően sem az emberek, sem a média nem szokta megjegyezni, ha minden gördülékenyen zajlik egy sportesemény lebonyolítása során, azonban amikor fennakadás történik, azon évekig lovagol a média. Így történt ez két évvel ezelőtt, a 2014-es VB-n, aminek a legendás futballnemzet, Brazília adott otthont. A legnagyobb problémát a be nem fejezetett stadionok jelentették, a nyitómeccs helyszíne a kezdésre sem készült el teljesen, aminek nagy visszhangja lett a nemzetközi médiában. A tömegközlekedés is hagyott kivetnivalót maga után, egyes városokban annyira elmaradott volt a rendszer, hogy az adott meccsnapokon munkaszüneti napokat hirdettek meg, s aznap az iskolákba sem kellett bemenniük a gyerekeknek.

A rendező nemzet felelőssége tehát hatalmas. A brazil példa csak egy a sok közül, és a lehetséges problémák tárháza szinte végtelen. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy Franciaország jól vizsgázott – még akkor is, ha például a marseille-i pálya gyepszőnyegén valóban volt mit javítani – a rendezés tekintetében. Még a fenntarthatósági törekvéseket és intézkedéseket is sikerült a külső szemlélők számára kielégítően kezelni, beleértve ezek közé a stadionok energiaellátását, a létesítmények körül keletkező szemét kezelését és az energiahatékonysági intézkedéseket is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.