2016. július 18., hétfő

ERŐSZAKOS VILÁG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.18.


Nizza, Baton Rouge, Ankara, Isztambul, és még hosszan lehetne sorolni az erőszak színtereit.
Vallási fanatikusok, faji ellentétek harcosai, hatalmi harcok résztvevői, a világpolitika áldozatai, egyszerű futóbolondok egyre-másra teszik megkérdőjelezhetővé azokat a vélt eredményeket, melyeket az emberiség magáénak tudhatott az elmúlt kétezer évben.
Az optimista rabbi, aki a szeretetet hirdette, a gazdságfilozófus, aki hitt az emberben, a forradalmár, aki úgy akarta boldoggá tenni az emberiséget, hogy nem kérdezte meg, hogy kell-e neki a boldogság - mind-mind kudarcot vallottak, a világ ma semmivel nem jobb hely, mint kétezer évvel ezelőtt volt.
Na jó, lehet pokemonozni, összekeverni a virtuális világot a valósággal, de ettől még semmi nem változik.

Lehet, régen is létezett ennyi szörnyűség, de akkoriban a világ még nagyobb volt, mire egy gaztett híre eljutott akár a leggazdagabbakhoz is, elteltek hetek, hónapok, ma pedig valós időben kísérhetjük figyelemmel a vérengzéseket - a hírek és a módszerek azonnal eljutnak szinte mindenkihez.
Ez némelyeket elrettent, másoknak meg ötletet és példát ad.
Régen a merénylő előkapta pisztolyát és rálőtt a kiválasztott hatalmasságra, esetleg egy élesre fent reszelővel szíven szúrta, ma meg beül eg kamionba és belehajt a tömegbe, vagy a hasára kötöz néhány kiló trotilt, majd eg ygombnyomással elindítja magát Allahhoz vezető hosszú útján, remélve rengő csípőjű hurikat és libacombos piláfot.
Hogy melykük hány embert visz magával a halálba, azt csak a választott eszköz korlátozza.

Az emberi természet kiszámíthatatlan, az elme megbomlása sokszor észrevehetetlen, mígcsak a delikvens teljesen be nem ketyózik, merthogy nem minden bolond viselkedik állandóan irracionálisan, és nem minden öngyilkos merénylő bolond olyan formán, ahogy Móricka a bolondot elképzeli.
Sokan, akik a társadalomra törnek, azt gondolják, jó ügyért adják az életüket, mert életük valahol egyszer kisiklott, és képtelenek felismerni a jó és a rossz közötti határvonalat, vagy magukban máshol hűzzák meg, mint a társadalmi többség.
De a tény ettől még tény marad: akinek a hozzátartozóját a rendőr lelőtte, az könnyen eljut abba az állapotba, hogy át akarja venni a társadalomtól az igazságszolgáltatás feladatát.
Akinek gyermekét amerikai, orosz, francia bombák ölték meg, azt nem érdeklik a nagyhatalmi játszmák, egyszerűen elégtételt akar venni a családját ért sérelemért...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.