2016. július 26., kedd

HIHETETLEN SZÁMOK: KÉTSÉGEK A LIGET-PROJEKT KÉTHARMADOS TÁMOGATÁSA KÖRÜL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.07.26.


„Kétharmad a Liget-projekt mögött” – hetek óta csorog az üzenet a médiumokból, mostanra hivatkozási ponttá is vált. A kommunikációs trükk sikeresnek látszik, dacára annak, hogy a hivatkozott közvélemény-kutatás körül néhány dolog nagyon nem stimmel. A legfurcsább ellentmondás, hogy ugyanaz a közvéleménykutató cég, az Ipsos mérte április-májusban a kétharmados győzelmet, amelyik négy hónappal korábban még a Liget-projekt tervezett építkezéseinek hasonló arányú elutasítottságáról számolt be.

Még a profi kommunikátor Baán László is tud hibázni: néhány napja Kálmán Olga kérdésére azt kezdte fejtegetni, hogy a múzeumnegyed-projekt esetében is több érvényes jó válasz lehet, és a „Liget fejlesztésére lehet egy olyan válasz, ami többlet intézmény nélküli (…)” „De még lehet?”- kérdez vissza a műsorvezető, mire a miniszteri biztos zavartan terelni kezd, hosszan beszél mindenféléről, míg végre érdemi válasz nélkül tud a mondat végére pontot tenni.

A zavar érthető, hiszen legalább két éve tudható, hogy a kormány a szakmai ellenérveket ignorálva mintegy „csomagban” döntött a Liget-projekt megvalósításáról, illetve a Miniszterelnökség és két minisztérium Várba költözéséről. A projekttel kapcsolatos „társadalmi párbeszéd” tehát inkább a kommunikációs kampány jegyeit hordja, érdemi egyeztetésre itt már nincs mód. Nem véletlen, hogy a zavarba hozott miniszteri biztos is rögtön elővette az Ipsos kutatási eredményét, miszerint a projektet a lakosság 70 százaléka támogatja.

Tény, hogy az Ipsos a Városliget Zrt. megrendelésére készített a projektről egy kutatást, és az is tény, hogy ennek az egyik kérdése alapján látszólag legitim a fenti állítás. Néhány körülmény azonban legalábbis kétségeket ébreszt a kétharmados támogatást illetően.
Kapcsolódó cikkek
Túl a tízmilliárd elköltött forinton a Városliget-projekt
Illés: a fák védői az erkölcsi győztesek – a kopaszok agya újra eldurrant (videó)
Illés Zoltán: Barbarizmus, vandalizmus és gyalázat a Ligetben zajló favágás
Barikádokkal, láncokkal, észérvekkel és élő tudósítással készülnek a Ligetvédők a következő rohamra
Jól nézze meg a Városliget fáit, most látja így őket utoljára!

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.