2016. július 24., vasárnap

"KELL EGY KIS ÁRAMSZÜNET"

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa pszichológus
2016.07.24.


Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire szükségünk van arra, hogy leeresszük a munkanapok során felgyülemlett feszültség gőzét. A mai írásomban néhány olyan lazító módszert, technikát szeretnék bemutatni, amit bárki meg tud tanulni és alkalmazni a hétköznapjaiban.

Csak 5 perc lazítás

Szó szerint lazításról beszélünk, mert ez a technika az izmok relaxációjára épül. Tulajdonképpen az Autogén Tréning módszerének bevezető mondataihoz hasonló szöveget használunk. Egy csendes, nyugodt helyen ülve (vagy fekve) ezt mondjuk magunkban:

„Megnyugszom, ellazulok. Eltávolodik tőlem minden külső zaj és belső gond. Átadom magam a nyugalomnak…Ellazul a vállam, a karom, a kezeim… Felenged a hátam, a csípőm, a lábaim…Ellazul a nyakam és a tarkóm, elsimul a homlokom és az arcom… Egész testem elengedetten pihen. ..Pár percig csak pihenek…”

S miután adtunk magunknak pár perc nyugalmat – lényeges, hogy NE AKARJUK, csak HAGYJUK ellazulni az izmainkat -, a következő szöveggel és mozdulatokkal térünk vissza a hétköznapi tevékenységek folytatásához:
 
Most pedig megmozgatom az ujjaimat, ökölbe szorítom a kezem, jólesőn nyújtózom és kinyitom a szemem. Éber vagyok, semmi fáradtság nem maradt bennem!”
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.