2016. július 7., csütörtök

KÍSÉRLET JÁRJA BE EURÓPÁT, A FLEXIT KÍSÉRLETE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.07.


Tudják, hogy ma már nem is a Brexit, de nem is a Huxit, esetleg a Frexit jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unióra? Egy új őrület kezd kibontakozni az európai közéletben, melynek neve flexit. Nem országot jelez, nem is a kilépést szorgalmazza, hanem egyszerűen a széthúzást és a szétszakadást népszerűsíti. Bonyolítja a helyzetet az, hogy a szóösszetétel a flexibilisre és a flexelésre egyaránt utal. Az előbbi egyelőre csak rugalmas Európát, a második viszont feldarabolt kontinenst vizionál.

Divat lett feszegetni a határokat szó szerint és képletesen is. Egyes politikusok (például a magyar miniszterelnök) úgy tesznek, mintha az uniós szimbólumok egy céllövöldében lennének kiállítva. Ha például ellövik az uniós kitűzőt, kapnak érte egy plüss nyuszit. Ráadásul nem is a pálcikára céloznak, hanem egyenesen a csillagok közé. Ha célba találna, büszkén mutogatják a trófeájukat, ugyanakkor nagy hangon követelik a jutalmukat. Úgy tekintenek a közössége, mint egy vásári látványosságra, amelytől ingyen megkapunk mindent, amire csak szükségünk van.

A kísérlet lényege, hogy miként lehet a legtöbb golyót beleereszteni az uniós szimbólumokba úgy, hogy közben hazavigyük a lehető legtöbb plüss állatkát. Az önzésnek és az önsorsrontásnak olyan egyvelege ez, ami előbb-utóbb meg fogja bosszulni magát. A britek úgy akarnak például megszabadulni az uniós kötelezettségektől, hogy közben a közösséghez tartozás előnyeiről nem szívesen mondanának le. Vagyis: szétlőjük az uniós matricát, de azért adják ide nekünk a legszebb plüss mackót. Hát ez lenne a híres flexit, ami egyszerre teszi próbára az EU rugalmasságát és ellenálló képességét...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.