2016. július 28., csütörtök

LONDONBAN SEJ... MINDIG TANUL AZ EMBER VALAMI ÚJAT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2016.07.27.


Május 18. Nemcsak hosszadalmas, hanem még drága is

Ennek a bejegyzésnek a címe a londoni közlekedés költségére vonatkozik. A számos városi közlekedési lehetőség közül most az autóbusz és a földalatti-földfeletti díjairól írok.

Azt már korábban megírtam, hogy a busz-utazás díja másfél font, akármelyik buszon, akármilyen távolságra, akármelyik napszakban.

Fizetni úgy lehet, hogy amikor felszállunk, az Oyster-kártyát odaérintjük a feltűnő sárga köralakú érzékelőhöz. Csipogó hang és az érzékelő melletti pici fény zöld felvillanása jelzi, hogy a viteldíj levonása megtörtént.

(Amióta korábban írtam a buszokról, azóta láttam, hogy mégiscsak van busz, amelyikben hátul van az emeletre vezető csigalépcső; csak már nem a buszon kívül, mint régen. Az ilyen buszokon hátul is van felszállás és ott is van érzékelő.)

A földalattin (és a földfelettin is: bocsánat, mostantól ezt nem fogom mindig külön leírni: számunkra, utasok számára annyi a különbség, hogy a földfeletti /overground/ ajtói mellett kis gomb van, amelyet meg kell nyomni, hogy az ajtó nyíljon, továbbá a nehezen kiismerhető földalatti-térképen kívül a még nehezebben kiismerhető földfeletti-térkép is ki van téve) az esetek döntő többségében derékig érő kis kapukon kell átmenni az állomásra való bejutáshoz és a kijutáshoz is.

A kis kapuk jobboldalán van a buszról is ismert sárga érzékelő kör. Felette világító zöld nyíl vagy piros X mutatja, hogy az adott kapun átmehetünk-e vagy az az ellenkező irányú forgalomnak van éppen fenntartva...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.