2016. július 3., vasárnap

LOPD EL A MAGYAROK PÉNZÉT, ÉS FOGD RÁ AZ EU-RA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.02.


A héten előbb Lázár János, majd Kovács Zoltán szóvivő eresztett el megjegyzést arra vonatkozóan, hogy ha lenne népszavazás az EU-ról, ők bizony a kilépésre szavaznának. Bár több kormánytag is tett ezzel ellentétes állítást, ezek a mondatok mégsem véletlenek, hanem valamilyen politikai terv részei. Én mégse azzal akarok foglalkozni, hogy vajon simán az EU-ellenesség meglovagolásáról van-e szó, vagy a kvótanépszavazást akarja EU-ellenes népszavazássá átalakítani a Fidesz, esetleg tényleg kilépésben gondolkoznak Orbánék. Egyszerűen csak arról akarok írni, mennyire cinikus mentalitás ez egy hat éve kormányzó párttól.
 
Az EU intézményrendszerével valóban vannak gondok, bár elvileg minden pozícióban választott képviselők, illetve választott képviselők által választott képviselők ülnek. Közös EU-s politika hiján, és a tagállami belső politikai rendszer által motivált Európai Parlamenti választások miatt nincs valódi demokratikus kontroll az EU-val szemben, és a távolság miatt nem is látnak bele az állampolgárok az EU ügyeibe. És azt is láthatjuk, az EU pénzosztása mennyire korrupt, és ezzel együtt mennyire hagyja ez a nagy bürokrácia a tagállami korrupciót. Erre talán nincs is jobb példa mint a felcsúti kisvasút története. Sőt, sajnos  a különböző törvényjavaslatok és lobbisták működése arra is rámutat, mennyire összefonódott a pénz világa és az EU bürokráciája, ha pedig a nagy válságokat nézzük sorra, egyszerűen nem látszik, hogy az EU intézményrendszere valóban a hétköznapi emberek számára fontos, és segítő döntéseket tudna hozni. Leginkább az derül ki, hogy lassan a különböző elit érdekcsoportok harcára korlátozódik az Unió politikai színpada.
 
Ezt használják ki a szélsőséges pártok szerte Európában, akik nem egy demokratikusabb unióért és nem a korrupció megelőzéséért, nem a munkavállalók jogaiért, a szegénység megszüntetéséért, vagy a lecsúszó középosztályok megvédéséért szállnak síkra, hanem egyszerűen ráfognak minden bajt az EU-ra, így csökkentve az otthoni politikai pártok és kormányok felelősségét a fenti kérdésekben. Ezek a szélsőségesek lényegében az Unió intézményeiben folyó elitharcot importálják nacionalista köntösben a tagállamok lakosságának, hogy elfedjék a valódi próblémákat egy nemzetállam kontra EU harccal...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.