2016. július 26., kedd

"MA A NAGY FÁK ELTAKARJÁK A MÚZEUMOT" - KIVÁGJÁK A NEMZETI MÚZEUM KERTJÉNEK A FÁIT IS?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.25.


Egy múlt heti kormányhatározat rendelte a volt rádió épületét a Nemzeti Múzeumhoz, és rendeli el a teljes terület újragondolását, felújítását. Az ötlet elsőre jónak tűnik, de persze a megvalósítás lesz a lényeges. És amit eddig tudunk, nem tűnik túl biztatónak. A Népszabadság készített interjút a múzeum frissen kinevezett igazgatójával, amiben a Nemzeti Múzeum parkjának átalakítása is felvetődött.

“Az ötletpályázat elbírálása a nyáron megtörténik, majd el kell készíteni a kiviteli terveket. A múzeum és a kertje a XIX. században Budapest és az ország szimbiózisát fejezte ki. A múzeumépület úgy emelkedett ki a kertből, mint Budapest az országból. Ma a nagy fák eltakarják. Szeretnénk visszaállítani a kertnek a történetihez közelítő állapotát” - mondta Varga Benedek, a múzeum főigazgatója.

Nem akarom Varga Benedek szakmai hitelességét megkérdőjelezni, és nem akarok egy még el sem készült terv ellen ágálni, pozícióm csupán annyi, hogy elég sok időt töltöttem el e fák alatt, és sokat látogattam a Nemzeti Múzeumot is fiatalabb koromban. Tehát mint a város polgára, van kötődésem a helyhez. És bár kétségekkel, de elhiszem, hogy az is lehet jó, ha egy múzeum nagy és nincsenek fák körülötte, de kötve hiszem azt, hogy ez jelentené a terület helyreállítását.

Mert annak idején valószínűleg nem azért telepítettek fákat a múzeum kertjébe, hogy azok kicsik maradjanak, hanem hogy nőjenek nagyra, és az épülethez szervesen kapcsolódva, a kerttel együtt adjanak ki egy egészet, a Nemzeti Múzeumot, így biztosítva a lakosságnak a terület kihasználását, akiknek építve, telepítve lett.

Azt viszont az elmúlt időszak történesei után egyszerűen nem értem, miért úgy képzeli el mindenki a városi terek “helyreállítását”, hogy kivágják onnan a fákat. Mintha egy 19. századi kisvárosban és egy mai nagyvárosban ugyanazokat a funkciókat kéne ellátnia ezeknek a helyeknek, és nem igényelne inkább egy egy ilyen felújítás még több parkosítást, még több közösségi helyet...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.