2016. július 20., szerda

MAGYAR NŐK! NEM VÉD MEG TITEKET A KORMÁNY, MERT PLAKÁTOLNIVALÓJA AKADT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.07.20.


Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta emelkedik a nők elleni zaklatások száma Európában” – hirdeti egyike azon hat plakátnak, amelyet a kormány most dobott ki az októberi kvótanépszavazásra való készülődésben. A plakátokon a kormány újra a halott- és áldozatgyalázás minősített esetét követi el azzal, hogy különböző erőszakos bűncselekmények áldozatait használja fel saját kis politikai játszmáira. Arra, hogy rávegye a magyar polgárokat egy népszavazásnak hazudott játékra, amelyet valahol a Habony-művek mélyén fundáltak ki.

Az igazán felháborító mégsem ez, hanem az, hogy rengeteg komoly probléma kezelése helyett, a kormány megint a másra mutogatást választja, a jó kormányzást megint felváltja a plakátpolitizálás. A nők elleni erőszak kiábrándító elterjedtségének megállítása helyett pedig a kormány felmutat a plakátra és azt mondja: Kedves Magyar Nők, ezért estek áldozatul a bántalmazásnak! A tény, hogy ez az állítás nem egyezik meg magyar nők százezreinek mindennapi tapasztalataival, különösebben nem zavarja a kormányt.

A nők elleni erőszak, illetve a családon belüli erőszak jelen pillanatban egy statisztikailag kevéssé feltérképezett terep Magyarországon, ami mindennél ékesebben mutatja, hogy mennyi tennivaló lenne ezen a területen egy felelős kormány számára. Közhely, hogy az esetek többsége, legyen szó fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazásról, sőt akár gyilkosságról, nem kerül napvilágra egy olyan helyzetben, ahol az áldozatok számára nem áll rendelkezésre megfelelő támogatás és védelem, ehelyett a privát ügyként kezelt erőszak főként elhallgatással burkolódik körbe.

Mindenesetre annyit tudni lehet, hogy Magyarországon közel félmillió nő él vagy élt erőszakos párkapcsolatban, a nők elleni erőszak különböző formái pedig milliókat érintenek. A Nők A Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) 2014-es kutatása szerint 28 százalék a 18-74 év közötti korosztályban azon nők aránya, akik áldozatává váltak a fizikai, illetve szexuális erőszak valamely formájának. Ehhez képest 2015-ben a hatóságok csak 3671 nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményt térképeztek fel, még úgy is, hogy az előző évhez képest duplájára (329-ről 670-re) nőtt például a párkapcsolaton belüli erőszak miatt indult eljárások száma, tehát történt valamicske elmozdulás a jobb feltérképezés felé...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.