2016. július 10., vasárnap

MONET VIRÁGOS KERTJE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.07.10.



Mint Claude Monet idejében, aki 1888-tól, 48 évvel később bekövetkezett haláláig élt és festett Giverny-ben, a 33 virágágyásra osztott kert mindegyike egy színt képvisel és áprilistól novemberig pompázik. Nyáron a központi sort sarkantyúvirágok borítják.
 
Ezt azt állandó virágzást az impresszionizmus atyja akarta. Elbűvölte az évszakok és a Nap járása szerint váltakozó fény a különböző színű virágokon.
 
„Vannak erősebb időszakok és átmeneti, csendesebb periódusok, mint a zenében” – mondja James Priest főkertész, aki 2011 óta uralkodik másik nyolc kertésszel egyetemben ezen a virágszimfónián.
 
Jelenleg a pipacsok uralják a terepet. Élénk piros színükkel sokszor megihlették Monet-t is. Nemsokára átadják a helyet a dáliáknak, a napraforgóknak…
 
„Amióta itt dolgozom, arra törekszem, hogy olyanná varázsoljam újra a kertet, mint Monet idejében volt. A képeire és fotókra alapozok, és arra, amit fia és életrajzírója, Gustave Geffroy írtak. Átrendezem a növényeket, és fokozatosan kiiktatom azokat, amelyek megtörik a harmóniát olyan színfoltokkal, amelyek nem illenek oda. Például egy sárga rózsát a piros virágok között” – magyarázza a főkertész a Le Figarónak. Priest megszűntette például az apró növényeket, amelyek alig látszottak.  „Nem lehetett őket látni, holott az impresszionizmust távolságból kell nézni, testes, egyszerű, nagy virágokra van szükség!”
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.