2016. július 26., kedd

NEM TUDNI, HOGYAN LESZ MAGYAR BÍRÓ STRASBOURGBAN

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.07.26.


Még a látszatát is elkerüli annak a kormány, hogy betartani szándékozna a strasbourgi bírójelölés szabályait. Hetyke viselkedése könnyen odavezethet, hogy jövőre a magyar ügyekben már nem fog ítélkezni magyar bíró az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). Vagy tán éppen ez lenne az „echte magyarérdek”?
 
A kormányerőnek régóta baja van a strasbourgi bíráskodással. Nem is csoda. A szuverenitást abszolútizáló, valójában a fékek és ellensúlyok nélküli („hatékony”) kormányzást a közérdekkel azonosító rendszereszményhez ugyanis nem illeszthető egy független nemzetközi bíróság, amelynek döntéseit az államnak kötelezően végre kell hajtani. Kövér László házelnök a maga keresetlen modorában már 2011-ben „idiótáknak” titulálta a strasbourgi bírákat, akik elmarasztalták Magyarországot, mert a hazai bíróság önkényuralmi jelkép használatáért jogerősen megrovásban részesítette Fratanoló Jánost ötágú vörös csillagot viseléséért. De maga Orbán Viktor is botrányosnak” nevezte a tényleges életfogyt hatékony bírósági felülvizsgálatát hiányoló strasbourgi ítéletet. Legutóbb Halász János, a Fidesz parlamenti szóvivőjének nem tetszett egy menekült indokolatlan őrizetét kifogásoló döntés. Szerinte mindez az uniós intézmények valóság iránti érzéketlenségét mutatja. (Szerintünk meg inkább a képviselő tájékozatlanságát, mert az EJEB nem uniós, hanem Európa tanácsi intézmény.)
 
A hangos berzenkedések meg a nyűgös kelletlenkedések ellenére Magyarország (a magyar kormány) eddig mégis igyekezett fenntartani a látszatot, betartja az ítéleteket: rendjén kifizette a kártérítéseket, és a jogszabályokon is igazított, ha nagyon kellett. Azért a tavalyi nagy jelentőségű, a börtönzsúfoltság gyors és látványos csökkentését előíró ítélet végrehajtása még várat magára. Bár a strasbourgi pernyertes panaszosok megkapták a pénzüket, de a fogvatartottak száma nem csökken, a zsúfoltságot a férőhelybővítés enyhíti valamelyest. A tömeges jogsértést a kormány börtönépítési programmal kívánja kezelni. Ez, persze, amilyen lassú, annyira drága is – és ha nő a fogvatartotti létszám vagy további régi, elavult börtönöket kell bezárni, akkor önmagában keveset fog érni...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.