2016. július 18., hétfő

PROBLÉMÁIVAL PSZICHOLÓGUS HELYETT FORDULJON FILOZÓFUSHOZ!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyos N. László
2016.07.18.


Franciaországban kb. 20 évvel ezelőtt jelentek meg az első olyan konzultációs stúdiók, amelyek Szókratész „Ismerd meg önmagad” elve alapján segítik a klienseket abban, hogy meg tudják oldani életük egy-egy problémáját.
 
Az irányzat egyik úttörője, Oscar Brenifier magyarázata szerint egy-egy konzultációnál a kiindulópont egy kérdés, amelyet a kliens vet fel. A bizonytalanság valamilyen döntés meghozatalában a leggyakoribb oka annak, hogy felkeresik. A fiataloknál egzisztenciális kérdések, valamint a szabadsággal és a szerelemmel kapcsolatos kérdőjelek dominálnak. „Létezik-e tartós szerelem?”, „Mi az élet értelme?” típusúak.
 
Az első kérdésből kiindulva a beszélgetést vezető filozófus aztán további kérdéseket tesz fel és arra kéri kliensét, hogy válaszait pontosítsa, indokolja meg. Egyfajta tükröt tart eléje. Lehetővé teszi, hogy világosabban lássa helyzetét, és jobban tudjon egy adott problémában dönteni. Egyikük, egy 20 éves fiatalember esete: „Nem tudtam választani a zene és a filozófia között. A konzultációnak nem volt azonnali hatása, de nem éreztem tehernek a választást, amit néhány hónap múlva könnyedén megoldottam.”
 
Minden konzultációt regisztrálnak és a feladat fele abban áll, hogy a kliensnek meg kell néznie a videót, értékelnie kell a szereplését, a reakcióit.
A filozófus tapasztalatai szerint az emberek leginkább akkor veszik igénybe ezt az önismereti módot, amikor irányt akarnak változtatni és haboznak a hibázás lehetősége és az esetleges kockázat miatt...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.