2016. július 17., vasárnap

PUCCS VAGY A DEMOKRÁCIA HELYREÁLLÍTÁSA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.07.16.


A magyar "ellenzékinek" vagy "függetlennek" nevezett médiában is puccsról beszélnek a török katonai hatalomátvételi kísérlet kapcsán. Az természetes, hogy az MTI ezerrel nyomja a nyilatkozatokat, mint amilyen a szlovák Fico megnyilvánulása, miszerint "Szlovákia támogatja a törökországi demokratikus folyamatokat, és elítéli az erőszakos puccskísérletet", és szerinte az EU-nak az Erdogan vezette török kormányt kell támogatnia. Az Erdogán vezette diktatúra lenne az a bizonyos demokrácia, amit az EU-nak védeni kell. Itt tartunk.
 
Úgy tűnik, mintha csak a diktatúra kiszolgálói vennék észre a párhuzamot a magyar helyzettel. A katonai hatalomátvétel nem szép dolog, de mi van akkor, ha a katonai hatalomátvétel demokráciaellenes hatalmat akar leváltani, és a diktatúrának akar gátat szabni? Nem mennénk bele abba, hogy a fellázadt török katonai vezetőknek mi volt a szándékuk, de az biztos, hogy Erdogan személyében nem egy alkotmányos rendszer demokratikus vezetőjét akarták megdönteni
 
Magyarországon Orbán Viktor döntötte meg a törvényes Alkotmányban rögzített rendet, majd egy alkotmányellenes új rendszer bevezetésével bízta meg saját magát. Ez akkor is törvénytelen, ha a 2014-es választáson legitimálta ezt a rendszer kollaboráns ellenzéke utólag, pénzért. Ez államcsíny volt, nem puccs, mert a törvényesen megszerzett hatalom birtokában döntötte meg Orbán az alkotmányos rendet. Erre senki nem szavazott, erre senki nem hatalmazta fel.
 
Felmerül a kérdés, ha a magyar honvédség nem operetthadsereg lenne, és a katonai vezetők között lenne egy tisztességes ember, aki ismeri az Alkotmányt, és betartja azt a követelményét, hogy "a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló törekvésekkel szemben minden polgárnak joga és kötelessége fellépni", s ennek alapján kiadja a parancsot az alkotmányos rend érdekében Orbán és bűntársai letartóztatására, akkor vajon mi történik? Puccs vagy a demokrácia megvédése?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.