2016. július 5., kedd

SEHOL EGY TOLDI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.05.


A vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel.  Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez.  A vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.” (Hobó)

Elszaporodtak minálunk az aranysakálok, (Canis aureus), akik az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó faj volnának. Hazánkban körülbelül háromezer példány élhet, egyes vélemények szerint az aranysakál azonos a nádi farkassal, azaz a toportyánnal, akivel pedig maga Toldi Miklós vette fel a küzdelmet a susnyásban oly igen emlékezetes módon.

Viszont máma már nincsenek Toldi Miklósok, máma Semjén Zsoltok és Lázár Jánosok vannak, és ez kézzel fogható különbség. Azonban a mai toportyánok évente egymilliárd forintos kárt okoznak a juhászoknak, akikre különben is tüzesen süt le, így van bajuk elég.

Juhász Pál (sic!), a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy egyre több gondjuk van az aranysakálokkal. Súlyos probléma, hogy a vadászokat semmi sem motiválja az elszaporodó aranysakál-populáció létszámának optimalizálásában, pedig a nyolcezer magyarországi juhtenyésztő egyharmadát érinti az aranysakálok károkozása: mintegy tízezer bárányt ragadnak el évente.

Juhász Pálnak, a juhászok főnökének azt a javaslatot tennénk, hogy tessen Semjén Zsolthoz, nemzetünk fővadászához fordulni a bajjal. Ő úgy véli, hogy az Úrnak kedves az, ha ártatlan és védtelen állatokat szórakozásból legyilkol. A nevéhez köthető belpolitikai esemény egyszer az volt, amikor levélben követelte gazdapártja miniszterétől a nyári lúd, a vadgerle, a fürj és még számos addig védett állatfaj vadászhatóságát. Egészen a nagy vízen túlig terjedt öblös hangja, s mivel hülyék ott is vannak, még plecsnit is adtak neki...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.