2016. július 31., vasárnap

SZIJJÁRTÓ A NÉPSZAVAZÁSI KIÁLLÓ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.07.30.


Szijjártó védelmébe vette a népszavazást. Gratulálunk a bátor kiállásáért a napra. Elvégre könnyedén lehetséges, hogy a vaj szép lassan belefolyik a fülébe, nyakába. Mert bár az MTI által szétkürtölt szöveg szerint most éppen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke kapott fenyítést a Magyar Világbirodalom teljhatalmú külügyérétől, azért ez könnyen ráéghet erre a süvölvényre.

Az alaphangot az adta meg, hogy az EB vezetője szerint, mint azt az osztrák Kurier-nak elmondta, jogbiztonsági veszélyt jelenthet, ha a Tanács és az Európai Parlament minden határozatáról népszavazásokat tartanak. Szijjártó válasza: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke az emberektől félti a demokráciát. Holott biztos lehet abban valami, hogy a parlamenti döntéseknek nem mindegyik olyan, amiről a közvetlen demokrácia eszközeivel kellene utólag, illetve ismételten véleményt kérni. Ezt az elvet egyébként a magyar Országgyűlés határozataival kapcsolatban is pontosan így juttatják érvényre. Elég, ha azoknak a kérdéseknek a körét tekinti át valaki, amelyeket lappangva, vagy nagy hanggal, de kivettek a népszavazással eldöntendő kérdések köréből. Ilyen kérdések korábban is voltak, de a Fidesz-kormány esetében nem rémlik ennek a megszorításnak a teljes feloldása.

Ennek alapján tehát a magyar kormányzat igencsak roppant módon féltheti az emberektől a demokráciát. Bár gyanítható: nem annyira a demokráciát, mint a saját hatalmát félti. S nem a zemberektől, hanem mindentől és mindenkitől. Ezen a ponton Szijjártó érvelése öntökönrúgás-gyanús. Nem mintha ez nagyon zavarná. Az eufemisztikusan is impotensnek tekinthető ellenzék miatt nem kell félnie attól, hogy ezt a labdát a lába közé csapja valaki. Ahogy azt az egyszerű feladatot sem fogja kitűzni a honért aggódó kötvény-üzéreknek, hogy bökjenek a naptárra: mikor volt a kerítést megszavazó népszavazás. Ha már migráncsoznak ezek a szép magyar leventék. Miközben persze emlékezhetünk: Orbán utálja a népszavazás intézményét...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.