2016. július 16., szombat

ÚJ KORMÁNYZATI SZEREPOSZTÁS: VARGA LESZ A JÓ, LÁZÁR PEDIG A ROSSZ ZSARU

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.16.


Úgy tűnik, Orbán Viktor szükségét érezte annak, hogy valódi választ adjon arra az eshetőségre, mely szerint 2018 után nem tarthatja meg kényelmes többségét a Parlamentben. Talán nem is az időközi választásokon elszenvedett vereségek aggasztják igazán, hanem azok a háttérben még csak készülődő konfliktusok, melyek tovább rombolhatják a kormányhoz hű szavazók morálját. Azzal, hogy Varga Mihályt és Lázár Jánost kiemelte az első vonalból, és tulajdonképpen közvetlen helyettessé tette meg őket, felkészült több variációra, miközben csökkentheti a kormányon belüli feszültségeket.

Aligha a szenzációkeltés volt az elsődleges célja a legutóbbi Heti Válasz elemző cikkének, mely arról értekezett, hogy Orbán Viktor B tervvel készül a 2018-as választásokra. Nem mintha korábban nem lettek volna alternatív elképzelései, ám a Fideszt a vezér határozott stratégiája repítette a 2010-es kétharmados győzelemtől a mostani ingatag helyzetig, ami azt a látszatot keltette a választópolgárokban, hogy Orbán Viktor olyan győztes típus, aki minden körülmények között megtalálja az ideális megoldást..

Lényegében 2014-ben is megtette ezt, amikor olyan változtatásokat eszközölt a választási szabályokon, aminek következtében nem egészen 45 százalékos eredménnyel kétharmados többséget tudott kicsikarni a törvényhozásban, amit persze azóta elveszített. A sikerhez az is kellett, hogy a kampányban teljesen amortizálja az ellenzék egyetlen vezéralakját, Bajnai Gordont. Tudja, hogy 2018-as sikere is attól függ, hogy szét tudja-e forgácsolni az ellenzéki erőket a kampányban, illetve legalább meg tudja-e ismételni legalább a négy évvel korábbi eredményt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.