2016. augusztus 2., kedd

A BÁNTALMAZÁS EZER ARCA, AVAGY MIÉRT NEM TUDJUK MEGOLDANI A PROBLÉMÁINKAT?

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó / Laborczi Dóra
2016.08.01.


A kapcsolati erőszak egy olyan téma, amiről akkor is minél többet kell beszélni, amikor már azt gondoljuk, hogy a könyökünkön jön ki.
 
Rengeteg előadást hallgattam már végig a témában, rengeteg „esettel” találkoztam, többször feldolgoztuk a témát a Kötőszón is (például itt, itt és itt), mit lehetne még mondani? A Szélrózsa-találkozón, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) sátrában Rácsok Balázs, a szervezet szociális és fejlesztési igazgatója tartott előadást a témában – ismétlésre szoruló régi szempontokkal és újabb felmérésekből levonható tanulságokkal. A röviden összefoglalható tanulság az, hogy erről nem lehet eleget beszélni, mert nagyon rossz a helyzet, nagyon nehezen feldolgozhatók a következmények, de van megoldás, csak nagyon sokat kell dolgozni érte.
 
Mi minősül erőszaknak?
 
Az Ökumenikus Segélyszervezet reprezentatív felmérése szerint Magyarországon a legtöbbeknek fogalmuk sincs arról, hogy magánügy-e a családon belüli erőszak és hogy egyáltalán mi minősül erőszaknak? Egy átlagos, harmincfős osztályban például hat gyerek gondolja úgy, hogy nem beszélhet legszűkebb családjában arról, ami bántja. Legalább három gyerek érzi úgy, hogy nem szeretik otthon. Volt olyan osztály, ahol a gyerekek nyolcvan százaléka azt válaszolta, hogy nem szívesen megy haza iskola után. A felmérésben megkérdezett gyerekek mindössze 30 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy lehet-e a családon belüli problémákról beszélni.
 
„A gyerekek hetven százalékának tehát az van a fejében, hogy nem kérhetnek segítséget, és egyáltalán nem is tudják, hogy hová fordulhatnának segítségért” – sorolja az elkeserítő számokat Rácsok Balázs.
 
Azt is sokszor tapasztalják, hogy a gyerekek magukat védve érzik a családjukban akkor is, amikor egyáltalán nincsenek biztonságban: „engem nem bánt, csak anyát” – hangzik el többször. Pedig fontos tudni, hogyha két felnőtt a gyermek jelenlétében veszekszik vagy verekszik, az is erőszaknak, mi több, bűncselekménynek minősül – hangsúlyozza a szakember...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.