2016. augusztus 1., hétfő

A BÖLCSŐDÉTŐL AZ AGGKORIG - ERDŐGAZDÁLKODÁS SVÉDORSZÁGBAN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.08.01.


Fantasztikus, ahogy Svédországban óvják a hatalmas erdőket, ahogy megtervezik a fák pótlását, az utódok nevelését – írja a La Repubblica.
 
Husumban, a Botnia-öbölben működik a Nursery – a Bölcsőde, amely az első lépést jelenti egy fa életében: egy egyszerű kis gép egyenként kiválasztja a vörösfenyő és az erdei fenyő magjai közül a minőségileg megfelelőt és belemélyeszti az előre elkészített, földdel telített cserepekbe. Az ott dolgozók, mint a dadák, figyeik a kis életek fejlődését, minden olyan jelet, ami zavarhatná azt.
 
A folyamat hónapokig tart a nagy, üvegből és acélból épített melegházakban, amelyek csak inkubátorokhoz hasonlíthatók, ahol biztosított a megfelelő hő és páratartalom, amíg kiültetésükre nem kerül sor.
 
Svédország területének több mint 60%-át erdők borítják, főként tűlevelűek. Ezek 11%-a állami gondozásban van, 3100 természetes rezervátumban, 4000 Natura 2000 telepen és 28 nemzeti parkban. Az erdők 55% magas minősítésű, holott ez az átlag világviszonylatban 10% körüli. Oroszországban például csak 5, Dél-Amerikában 2, míg Afrikában csupán 1% kapta meg a Forest Stewardship Council (FSC) minősítését, amely az erdőgazdálkodási színvonalat jelzi. Az erdők nagy része északon van, de már terjednek délen is...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.