2016. augusztus 15., hétfő

A TÁRSADALOM VÉDELMÉBEN - OROSZ BALOLDALI AKTTIVISTÁK NYÍLT KIÁLTVÁNYA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vendégszerző
2016.08.15.


A társadalom védelmében című kiáltványt orosz aktivisták és értelmiségiek csoportja írta a jelenlegi oroszországi politikai helyzet kapcsán, valamint arról, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az megváltozzon. A kiáltvány eredetileg oroszul, a Colta.ru-n jelent meg.

A Szovjetunió bukása és a Szovjet Kommunista Párt ezt követő feloszlatása óta az oroszországi baloldal örökös ellenzéki helyzetbe kényszerült. Ezt a pozícióját (legalábbis parlamenti, intézményes kereteken belül) meglehetősen eredménytelenül, és az orosz állampolgárok körében nem nagy népszerűségnek örvendve próbálta meg kihasználni.
Mindenfajta baloldali párt vagy kezdeményezés népszerűségén sokat rontott a társadalomban máig élő, és a kormányzati média által erősen propagált kép, miszerint a baloldaliak mind a Szovjetuniót szeretnék visszaállítani, és támogatóik nyugdíjas, hőbörgő “komcsik”. Ennek ellenére az elmúlt években egyre erősebb népszerűségnek örvendenek a radikális baloldali elvek a fiatalabbak körében, bár ennek a folyamatnak intézményesült lenyomata a mai napig nincsen. A Dumában jelenleg az Orosz Kommunista Párt, vagyis a szovjet pártállam utódpártja az egyetlen “baloldali” erő, az igazságosabb társadalomban hívő választók körében a párt ismert okokból nem örvend népszerűségnek.

A parlamenti képviselet hiánya azonban közel sem jelenti azt, hogy Oroszországban a baloldal tétlen, netán nem létező mozgalom lenne. A rendszeren kívüli ellenzéknek nevezett mozgalom (amely gyűjtőfogalom magába foglalja nemcsak a baloldali ellenzéket, hanem a liberális és a nacionalista hangokat is) a 2011-es választások után lendült igazán akcióba, amikor Putyin pártjának elsöprő győzelme sokakban keltette egy elcsalt választás benyomását. Ennek hatására 2011 decemberében több tízezer ember vonult utcára Moszkvában, a kilencvenes évek óta eddigi legnagyobb tüntetés keretében.

A tiltakozások 2012-ben is folytatódtak, melyek közül a legnagyobb port kavaró eset kétségtelenül a Bolotnaja téri tüntetés néven elhíresült májusi megmozdulás volt, melynek során a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, és több ellenzéki politikust és vezető személyiséget letartóztattak. A letartóztatottak közt volt Alekszej Navalnij (a Haladás Párt vezetője), Szergej Udalcov (radikális baloldali aktivista és a Balfront mozgalom koordinátora) és Borisz Nyemcov (akkor a Jabloko párt képviselője és a liberáldemokrata Szolidaritás mozgalom tagja). Az ekkor letartóztatott tüntetőkkel szembeni bánásmódot sokan kritizálták Oroszországon belül és kívül is, az Emberi Jogok Európai Bírósága jogellenesnek nevezte az ellenük hozott ítéleteket, és az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak nevezte a börtönre ítélt résztvevőket. Az elítéltek többsége a nemzetközi nyomás hatására 2013-ban amnesztiát kapott, ám voltak, akik ennél rosszabbul jártak, például Udalcovot 2014-ben ítélték további 4,5 év börtönre az ügy kapcsán.

A 2011-es választások utáni mozgalmi lendület mára a múlté: Udalcov börtönben, Navalnij hol házi őrizetben, hol börtönben, Nyemcovot pedig 2015-ben gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között. Egyéb korábbi ellenzéki szereplők közül pedig sokan külföldön tartózkodnak, például Garri Kaszparov is. Az orosz baloldalnak jelenleg nincsen sem olyan, jól látható és ismert vezető egyénisége, sem olyan mozgalma, ami képes volna komoly erővé szervezni a balodali embereket. De nemcsak ezzel és a hatalom elnyomásával küzdenek a baloldaliak, hanem a sajátos szovjet szocialista hagyomány feldolgozásával és vállalható elemeinek beépítésével a jelenkorral kompatibilis, vagy nyugati baloldali elképzelésekbe. Gondoljunk itt jobb esetben a leninista, rosszabb esetben pedig az egyre jobban előretörő sztálinista hagyományra.

Mindezen problémákra, és a Putyin-rendszerben bebetonozódott igazságtalanságokra reagálva baloldali aktivisták csoportja megfogalmazta “A társadalom védelmében” kiáltványt, azt remélve, hogy a kiáltvány első gesztusa lehet  egy igazságosabb és szebb Oroszországért küzdő mozgalomnak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.