2016. augusztus 26., péntek

ÁDER VÉTÓZHATTA VOLNA BAYER KITÜNTETÉSÉT, DE ÚGY TŰNIK, ŐT NEM ZAVARTA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NAVRAI LÁSZLÓ
2016.08.25.


Nem Bayer mester munkásságáról fogok írni, nem is Lázár úr államférfihoz méltó indokolásáról azzal kapcsolatban, hogy a sok gyűlöletre uszító és erőszakra felhívó cikk mellett miért érdemes mégis az öreg harcos az állami elismerésre. Ugyanis a sok, e tárgyban született írás és nyilatkozat között talán elsikkadt a kérdés, hogy miért adományozta Áder ezt a díjat, mikor előre tudhatta, hogy balhé lesz belőle.

Hiszen kitüntetések kapcsán korábban is volt. Talán a legemlékezetesebb az volt, amikor 2007-ben Sólyom László köztársasági elnök nem volt hajlandó a Gyurcsány Ferenc által állami kitüntetésre felterjesztett Horn Gyulának kitüntetést adományozni. És azért, hogy ezt megtehesse, az Alkotmánybíróság előtt küzdött meg a hatáskörért.

Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök megtagadhatja a neki felterjesztett kitüntetések adományozását, ha azzal az Alaptörvény értékrendjét sértené. Nem volt ez mindig alkotmányos szabály, a köztársasági alkotmány nem tartalmazta ezt, és ennek hiánya vezetett komoly vitához, amikor 2007-ben Sólyom László köztársasági elnök nem volt hajlandó kitüntetni Horn Gyulát...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.