2016. augusztus 18., csütörtök

AKI PÁPÁBB A PÁPÁNÁL IS, AVAGY PÖCSE VAN A MENYASSZONYNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Ille István
2016.08.17.


Harrach Péter szerint Ferenc pápa

menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást.”

Ha ő mondja, biztosan úgy van. Azonban kaparjuk csak meg ennek az agyonkeresztény pápakritizálónak, mire is alapozza lesújtó – és természetesen egyedül mérvadó- véleményét, és kiderül, pöcse van a menyasszonynak!

Teológusnak mondja magát, ami a papírforma szerint még igaz is lehet, mert hát, a Hittudományi Akadémián papírosodott meg. Habár, ha meggondoljuk, hogy mit is csinál egy teológus – a
vallások kinyilatkoztatáson alapuló saját tanításának rendszeres és a teljes hitrendszert felölelő vizsgálatát végzi a logika és a filozófia gondolkodási szabályai alkalmazásával – alig hihető, hogy Harrach – megnyilatkozásai alapján – bármikor is teológus lett volna. Nochdazu, igazából lelkipásztori kisegítő munkatársként több egyházközségben dolgozott (vajha miért többen? Van, aki életében egyetlen egyházközséget szolgál. Lehet, hogy némi alkalmatlanság forgott fenn? ) egészen 1990-ig, mikoron is a Katolikus Püspöki Konferencia titkárságán a világi ügyek referense lett. Azért kisegítő munkatársból ekkorát emelkedni meglehetősen érdekes karriertörténet lehetne…

Kánonjogi végzettsége is van , ami azért annyira sokat nem jelent. Orbánnak is van jogi végzettsége. Na és? A kánonjog amúgy is egy cifra terület. Alapja a zsidó jog volt, majd a római jog elemeivel egészült ki. A 4-7. században a kánonjog fő forrásai az egyetemes és helyi zsinatok határozatai, a püspöki rendelkezések, a pápák jogi tartalmú és erejű ügylevelei (decretales) voltak. Leegyszerűsítve a kánonjog szabályozza az egyház belső életét és minden katolikus számára kötelezően követendő.

Nos, joggal vitatható, hogy Harrach jól megtanulta volna a kánonjogot, mivel idézett kritikája azzal egy cseppet ellenkezik. De mind1, Harrach nyilván felette áll a pápa sekélyes gondolkodásának. Habár, itt azért van egy kis bibi. Hogy’ is szól a dogma? Bizony, a pápa tévedhetetlen! Tehát, az agyonkeresztényHarrach miről is beszél?

Ott van még a hozzáállása is, ami ab ovo nélkülöz minden humánumot – habár ez, ha csak ránéz az ember, már nem is ad okot a csodálkozásra.

Van, ugyebár, olyan, hogy a szem a lélek tükre. Nos, fejezeteket tudnának írni a pszichiáterek Harrach szemén keresztül tükröződő lelkéről.

De ott van egy másik dolog...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.