2016. augusztus 20., szombat

AZ ATV ÉS AZ OROSZ PROPAGANDA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.19.


Az amerikai törvényhozás már néhány éve egyre komolyabb aggályait fejezi ki azért, hogy az orosz propaganda a hidegháború után az egykori Szabad Európa Rádió és az Amerika Hangja funkcióját vette át, ellenkező tartalommal. Nem a szabad világ értékeit közvetíti, hanem a demokratikus országokat rombolja.

Ennek eszköze a Russia Today (RT) nevű propagandatelevízió, amely 100 országban 700 millió embert céloz meg és fertőz orosz propagandával. Az RT olyan világmédiának mutatja magát, mintha az orosz BBC lenne, de az orosz titkosszolgálat által kidolgozott propgandát közvetíti.

A Russia Today-hoz rendelt online felület, a SputnikNews.com, 35 nyelven dezinformálja a világot. Amerikában már tavaly kongresszusi meghallgatást tartottak az orosz propaganda pusztító hatásáról. Olyan megállapításokat tettek, hogy az orosz propaganda aláássa a demokratikus országok stabilitását, az erőszak melegágya, destabilizálja a NATO tagországokat és Amerika biztonságát fenyegeti. 

Az orosz titkosszolgálat felhasználja az európai szélsőjobboldali szervezeteket, s azokat az országokat, amelyek formálisan a nyugati világhoz kötődnek, azonban a putyini illiberális rendszerek mintájára működő önkényuralmi rendszereket hoznak létre.

Ezek között vezető helyen szerepel az orbáni Magyarország, amely szintén a nyugati liberális demokráciák destabilizációján dolgozik. A közmédia az orosz propaganda világképét közvetíti, nyugatellenes, amerikaellenes, demokráciaellenes és a NATO-t gyengíti. Az orosz titkosszolgálatok által feltámasztott összeesküvéselméleteket terjeszt. Ezt egészíti ki az ellenzékinek hitt ATV tevékenysége.

Magyarországon a közmédia elfoglalása után a demokratikus ellenzék a Hit Gyülekezete vezető lelkésze kezében levő televíziót tekintette sajátjának. Annak ellenére, hogy az ATV Németh Sándor vezető lelkész legteljesebb kontrollja alatt, az ő személyes érdekeit szolgálva, az aktuális érdekei mentén, s az ő változó világképének alárendelve működik.
Ez a világkép most egybeesik az Orbán-rendszer és a putyini Oroszország világképével. Németh Sándor médiabirodalma, amely több lapból és álnéven írott blogból is áll, egyre közelebb került a szélsőjobboldali lapokhoz és az orosz titkosszolgálat által irányított propaganda egyik szócsöve lett.

Az ATV sohasem szívből szolgálta az ellenzéket. Németh Sándor elemi érdeke az, hogy az
Orbán-rendszer soha meg ne szűnjön. Németh Sándor egy demokráciában soha nem élvezne ilyen kedvezményeket, nem juthatna ennyi pénzhez, maga nem gazdagodhatna adómentesen ilyen rohamos mértékben. Miközben vallási ellenfelei az állami elismeréstől megfosztva a fennmaradásért küzdenek.

Az ATV mindvégig az Orbán-rendszert szolgálta. Legfőbb feladata az volt, hogy Németh érdekei szerint pórázon tartsa az ellenzéket, elleplezze a pártatlan közmédia hiányát, s az Orbán-rendszer ellenfeleiben levezesse a gőzt. Az ATV kezdettől fogva a rendszer legfontosabb szilárd támasza, de csak az elmúlt években vetette le egyre inkább az álarcát. Ma már nyilvánvalóan a demokratikusan gondolkodókat is az önkényuralom rendszerébe konszolidálja. 

Németh ATV-je leplezetlenül használja hiteles forrásként az orosz propagandát, amelyről az amerikai kongresszusi képviselők azt állították, hogy destabilizálja a NATO országokat, aláássa a nyugati demokráciákat, veszély Amerika és a szövetségesei biztonságára. Ha valaki beüti az ATV keresőjébe csak az RT (Russia Today) rövidítést, azonnal rengeteg találatot kap...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.