2016. augusztus 17., szerda

BIZTOS A KVÓTANÉPSZAVAZÁS-KAMPÁNY A LEGJOBB ALKALOM PROBLÉMÁINK MEGBESZÉLÉSÉRE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.17.


Az elmúlt hetekben részletes elemzéseket olvashattunk arról, mi lesz az eredménye a kvótanépszavazásnak, milyen szakpolitikai kérdéseket érint. Az ellenzéki erők a menekültekhez és az Európához való viszonyról beszélnek a népszavazás kapcsán, és lényegében elsikkad, miben fogant, és hova vezet, mi a célja ennek a népszavazásnak.
 
Azt bárki könnyedén beláthatja, a Fidesznek van elég hatalma ahhoz, hogy a népszavazáson feltett kérdést egy népszavazás nélkül is megválaszolja. Könnyedén, a Jobbik támogatásával akár kétharmados kérdésekben is érvényesítheti az akaratát, ellentmondhat bármilyen uniós kérdésben, kiírhat népszavazást akkor is, ha erre nem kötelezi a törvény, vagy kifejezheti elutasítását parlamenti határozatban (élt is már ezzel az eszközzel a Fidesz). Egy ilyen üzenet se lesz jogilag nagyobb horderejű, mint ami egy népszavazásból következhet.
 
Persze fontos legitimációs kérdés, hogy a nép üzenjen Brüsszelbe, de a népszavazás valódi haszna és célja véleményem szerint nem ez.
 
Ugye emlékszünk még, milyen körülmények között született meg tavasszal a népszavazás ötlete? A tanári tiltakozások, az egészségügy állapota miatti felháborodás és a vasárnapi boltzár kapcsán a Nemzeti Választási Irodában felvonuló kopaszok miatt kialakult botrány kellős közepén, amikor már látni lehetett, a gazdaság idei adatai nem lesznek olyan fényesek, mint várták. Csupa olyan téma volt napirenden, amik kényelmetlenül érintették a kormánypártokat, és amikre mind a mai napig nem tudott igazi választ adni.
 
És ezek helyett a válaszok helyett született meg a népszavazás. Azaz a menekültek nélküli menekültekkel való riogatás kampánya.
 
A kvótanépszavazás kampány nem más mint fontos kérdések (az európai menekültpolitika, a bevándorlás, a terrorizmus, a szegényebb déli országok és az EU viszonya) eltérítése egy gyűlöletkampánnyal, és a gyűlölet hatalompolitikai aprópénzre váltása.
 
A cél ugyanis az, hogy a Fidesz az egyetlen kérdésben, amelyben biztos győzelemre számíthat, vonuljon ki a harctérre, és nyerjen. Felsorakoztatva maga mellé annyi szavazót, amit egyetlen más kérdésben sem tudna maga mellé állítani...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.