2016. augusztus 7., vasárnap

DŐL A (SZENNY)LÉ

MAGYAR NARANCS - POLITICAL ANIMAL BLOG
Szerző: Keszthelyi András
2016.08.07.
 
 
A magyar választók kétharmada szerint az Orbán-kormány korrupt, többségük mégis a Fideszre szavazna. Most akkor mi van?
Fontos kutatást tett közzé a Medián arról, hogy mennyire látja korruptnak a közvélemény a Fideszt és Orbán Viktor kormányát. A válasz nem lephet meg senkit, nagyon. A magyar választók bő kétharmada vélekedik úgy, hogy a kormányra nagy, vagy nagyon nagy mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Ugyanebben a hónapban a Fidesz 4 százalékpontot erősödött, így több szavazója volt, mint az összes (!) többi pártnak együttvéve. Célszerű tehát innen kezdeni a gondolkodást.
 
A politikai pártok korrupciós érintettségét, bár kevésbé alaposan körbejárva, márciusban mérte a Publicus is. Politikai pártokat mondok, mert miután kiszörnyülködtük magunkat a Fidesz és Orbán Viktor korrupciós mutatóin, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára is.
 
false 
 
A Medián kutatásának legfontosabb adatát láthatjuk. A Fidesz megítélésén csak úgy érdemes elképedni, hogy rögtön hozzá tesszük: a szavazók az MSZP-t lényegében ugyanennyire korruptnak látják – és kisebb mértékben bár, de az ábrán nem megjelenő többi parlamenti pártot is.

Négy hónap összevont adatai alapján a korrupciós lista harmadik helyén, az éllovasoktól alig lemaradva a DK áll 66%-kal, őket követi az Együtt 59%, a PM és a Jobbik 56-56% és az LMP 54%-os értékkel (Hann Endre szíves közlése)...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.