2016. augusztus 2., kedd

DRÁGA ÉS HALÁLOS A KÖVÉRSÉGÜNK

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.08.02.


A történelem során most először él több kövér ember a földön, mint ahányan túl soványak vagyunk. 1975 óta évtizedenként másfél kilóval nőtt az átlagos testtömeg – ha ez így folytatódik, 2025-re átlagosan minden ötödik felnőtt ember elhízott lesz.
 
A Lancet-ben megjelentetett elemzés szerint a korábbiaknál kétszer több nő és háromszor több férfi túlsúlyos. „Nagyjából nulla az esélye”, hogy a következő évtizedben lassuljon e növekedés aránya – holott a WHO ezt a célt tűzte ki 2013-ban. E trend mögött a megnövekedett bevételek és az egyre könnyebben elérhető olcsó étel áll. „A fejlődő országokban egyre könnyebb sokat enni, egészségtelenül sok kalóriát fogyasztani” – mondta Majid Ezzati, az elemzés fő szerzője. A friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű kenyerek ára „észrevehetően magasabb, mint a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeké” – fogalmazott.
 
Hivatalosan a 30-nál magasabb testtömegindexű emberek számítanak túlsúlyosnak. 1975 óta 105 millióról 640 millióra nőtt a számuk világszerte – és évtizedenként nagyjából másfél kilogrammal nőtt az átlagos testsúly. Az előrejelzések szerint hatalmas költségekkel fognak járni az ezzel kapcsolatos extra orvosi kiadások is.
 
A Non-Communicable Disease Risk Factor Collaboration égisze alatt dolgozó kutatók 19 000 000 felnőtt ember testtömegindexét dolgozták fel 1975 és 2014 között végzett felmérések alapján. A legfontosabb eredmény az, hogy ma már sokkal nagyobb problémát jelent az elhízás, mint a soványság (18,5 alatti testtömegindex) – bár utóbbi Afrika és Dél-Ázsia egyes részein még mindig komoly egészségügyi problémát jelent, világszerte mára sokkal nagyobb problémává vált a túlsúlyos emberek jelenléte. A nők esetében már több mint tíz éve beállt ez az állapot, a férfiak esetében azonban 2011-ig több volt a sovány, mint az elhízott. Egyre több a szélsőséges eset is: a 35 fölötti testtömegindexúek aránya a jelenlegi trendek alapján 2015-re 9% lesz a nők esetében, míg a férfiakéban 6...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.