2016. augusztus 24., szerda

ELŐBB-UTÓBB MEGKAPJUK A NEVELŐ CÉLZATÚ TOCKOST, AMITŐL A SZÁJPADLÁSUNKBA SZALAD A NYALÓKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Ille István
2016.08.24.


...Eddig komp-ország voltunk, ami nagyjából rendezhető is volt. Aki jobb partról nem akart átmenni a bal partra, hát nem ment át, és vice versa, persze, közben azért hevesen tülekedtek a kormányfedélzetre. Csakhogy, közben a kompra várók tömegeiben egyre inkább gyülemlik a mérges indulat. A sorok között régi, ordas eszmék élednek újjá, hungarista, neonáci, antiszemita indulatok gerjednek. Nem véletlen, hangosan beszélő gombja a kormányosnál van, aki nemcsak a parton gyűrődő tömeg felé kiabálja hazugságait, de időnként még a gépházba is leszól: hogy’ állunk? Van már elég gőz az induláshoz? Megértem: ideje lenne indulni már, de, ha lehet, ne a folyásiránnyal szemben, mert annak csak erőlködés lesz a vége. Gyenge a gőzgép, kevés a gőz, különösen akkor, ha a kapitány a hajócsavar helyett azt a kürtre vezényli. Ha a nagy erőlködésben meg elszakad a kötél, és elúszik a komp, elég reménytelenné válik a helyzet. Akik feljutottak a kompra, nagy valószínűséggel egymást fogják vízbe fojtani. Akik meg a parton rekedtek, vagy felgyújtják a kompkikötőt és darabokra tépik a magukat ajánlgató, hitelüket vesztett kormányosokat, vagy/és elindulnak valami más felé, ami talán ugyanazon a parton található. Vinni, ami értékes, itthagyni, ami értéktelen, felkarolva a beteget és a gyengét is, mert hát, a komp már elment…

Persze, komp-országnak lenni tragikus, jusztis-országnak lenni viszont nevetséges.  Mi pedig komp-országból már jusztis-országgá váltunk. Kritizálják a pórok a felcsuti kisvasutat? Jusztismeghosszabbítjuk akár Bécsig is!  A nemzetközi bíróság Kishantos ügyében elmarasztalja a földpályázatok elbírálóit? Jusztisbeszántatjuk még a maradékot is! Jogerősen felmentenek egy baloldali politikust koholt vád alól? Jusztis kreálunk egy másikat! Arra köteleznek minket, hogy bontsuk le a teljesen értelmetlen déli határkerítést? Jusztismeghosszabbítjuk kelet felé!  Uniós szinten cáfolják a kormányzat gyűlöletkampányának alapjait? Jusztisrátesznek még egy lapáttal, és telehazudják az országot! Mára már közel 80, Lovagkereszttel kitüntetett személyiség küldi vissza az ordóját azzal, hogy nem kíván egy antiszemita, homofób, rasszista gyűlölködő kormányzati seggnyaló újdondásszal egy listán szerepelni? Jusztiskijelentjük, hogy minden a legnagyobb rendben van, mert megérdemli! A delikvens meg kijelenti, hogy jusztse adja vissza a lovagkeresztet. Egy fideszes képviselő korrupciós botrányba keveredik? Kijelenti, hogy jusztse mond le parlamenti képviselőségéről!

Kormányzati – így állami – szinten minden ilyen durcás óvodás módon működik.  Mi lesz a következő jusztis húzásuk? Az én bátyám úgyis erősebb, bi-bi-bi?

El kellene gondolkodni, mi a jobb: komp-országnak lenni, vagy jusztis-országnak?  Komp-országként még elsodródva is valamelyik kanyarban partot érhetünk, de jusztis-országként előbb-utóbb megkapjuk a nevelő célzatú tockost, amitől vélhetően a szájpadlásunkba szalad a nyalóka.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.