2016. augusztus 11., csütörtök

ERDOGAN vs.GÜLLEN: RÉGI SZÖVETSÉGESEK TOTÁLIS HÁBORÚJA

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2016.08.11.


Nem világos, hogy a gülenistáknak közük volt-e a június 15-i sikertelen puccskísérlethez, az azonban biztos, hogy Erdoğan most megpróbál véget vetni a mozgalom államapparátusba való lassú beszivárgásának.

Rákos daganatként terjed ez a vírus – jelentette ki pár nappal a június 15-i sikertelen puccskísérlet után Recep Tayyip Erdoğan török elnök, volt szövetségese, az Egyesült Államokban élő vallási vezető, Fetullah Gülen mozgalmára utalva.
 
És bár továbbra sem teljesen világos, hogy ki állt a puccs-kísérlet mögött, a mértékadó lapok egyre kevésbé hajlanak arra a korábban felmerült verzióra, miszerint a puccsot valójában Erdoğan szervezte, saját pozíciója megerősítésére.
 
A török elnök szerint a puccskísérlet mögött Gülen áll; a Pennsylvaniában magányosan élő, nyilvános szereplést nem vállaló, interjút csak egészen kivételes esetben adó hitszónok ezt azonban tagadja.
 
Egyre több információ jelenik meg arról, hogy a nehezen megfogható, informális, hivatalos névvel vagy tagsággal nem rendelkező hálózat – melyet hívei Hizmet-nek, vagyis szolgálatnak, a nagyközösség pedig Cemaat-nak, közösségnek nevez – hogyan épült be fokozatosan a török államapparátusba, hogy ott párhuzamos, autonóm módon működő struktúrát alkosson...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.