2016. augusztus 11., csütörtök

ÉS AZT TUDTAD, HOGY GÖRÖGORSZÁGOT AZ OLIMPIA VITTE CSŐDBE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.08.10.


A 2004-ben megrendezett játékok után 12 évvel már semmit sem láthatunk az egykori csillogásból, az euforikus sportélményből. Vannak helyette lerohadt stadionok, tönkrement utak. És igen, azóta Görögország túl van már egy csődön is. De valóban van a kettő között összefüggés?

Olimpiát rendezni manapság irtó drága mulatság. Talán nem csoda, hogy az utóbbi időben nem igazán tolonganak az országok a megtiszteltetésért, évről évre kevesebben jelentkeznek be a házigazda szerepre.

Ha megnézzük az elmúlt olimpiák végső költségvetését, ezen nem is igen kell csodálkozni: bármennyire is nagy presztízst hoz egy-egy országnak, ha ő rendezheti meg az ötkarikás játékokat, a számla alján található végösszegbe bárki beleőszülne. Ráadásul ez a hajmeresztő összeg minden egyes alkalommal túlfut az eredetileg kalkulált összegeken. A görögök még „csak” 15 milliárd dollárt költöttek 2004-ben. Pekinget egy ideig a világ legdrágább olimpiájának nevezték, 42 milliárd dollárt tapsoltak el a játékokra. Szocsiban már 51 milliárd dollár lett a végeredmény (igaz, ezt például minden idők legkorruptabb olimpiájaként is szokás nevezni). Túlfutott a megálmodott összegen a londoni olimpia büdzséje is a maga 14 milliárd körüli keretével, csakúgy, ahogy már most lehet tudni, hogy 2020-ra Tokió sem áll meg az előzetesen tervezett költségeknél, és az is biztos, hogy a jelenleg futó brazil olimpia is mintegy 50 százalékkal többe került az eredeti elképzeléseknél (még úgy is, hogy a beruházások egy része nem valósult meg)...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.