2016. augusztus 17., szerda

FOKOZZA A SZORÍTÁST A SAJTÓN ORBÁN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.17.


A Financial Times úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor fokozza a szorítást a sajtón. Ebben segítségére van Andy Vajna, aki a kormánybarát sajtócézárok új nemzedékének legjelentősebb tagjává lépett elő, amióta megvette a TV2-t.

Az előzmény az volt, hogy harc indult a piac felosztásáért, miután összekülönbözött az ország két legnagyobb médiabárója és a kormányfő. Az utóbbi időben a világ jórészt azt figyelte, hogy Orbán miként halad az illiberális demokrácia felé, ám közben nemigen tűntek szembe azok a befolyásos oligarchák, akik vele együtt emelkedtek fel, de az sem, hogy közülük egyesek milyen gyorsan ki tudnak esni a kegyeiből. Jó páran hasznot húztak a zsíros állami szerződésekből vagy abból, hogy a központi döntések monopolhelyzetet teremtettek. A sajtóban a lojális szerkesztőségek kapják a kormányreklámok oroszlánrészét. A média által nyújtott támogatás nagy szerepet játszott a Fidesz legutóbbi, földcsuszamlás-szerű győzelmében.

Hogy miért fordult egymás ellen Simicska és Orbán, az jórészt még most sem világos, de azóta a hatalom lépéseket tesz, hogy megőrizze uralmát a sajtóban, 2018-ra készülődve -  tudósít a Financial Times. A TV2-ért vívott küzdelemben lépett a színre Andy Vajna, aki a vásárláshoz kölcsönt kapott az egyébként a kivitel támogatására szolgáló Eximbanktól. A Közép-Európai Egyetem egyik kutatója úgy látja, hogy a tranzakció fordulópont volt a sajtópiac átrendezésében. A csatorna tavaly az állami reklámok csaknem egyötödét kapta, négyszer annyit, mint legközelebbi vetélytársa. Ugyanakkor a Simicska kezében lévő Magyar Nemzet két év alatt az addiginál több mint 80 %-kal kevesebb közpénzhez jutott a hirdetések után. Az üzletember eladta a Class FM-et, amelynek új, amerikai tulajdonosa azt mondja, a média átszervezése nagyban befolyásolja majd, milyenek lesznek a választások. És akkor még ott van Spéder Zoltán viszálya Orbánnal, aminek alighanem az lesz a folyománya, hogy el kell adni az Indexet. Szakmai körökben azzal is számolnak, hogy hamarosan új kézbe kerül a Népszabadság tulajdonoscége is, mert a jelek szerint a Fidesz így van úgy, de minden fontos szerkesztőséget ellenőrizni akar. Andy Vajna viszont úgy látja, hogy Európán belül a magyar sajtó a legszabadabb...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.