2016. augusztus 5., péntek

HA NINCS ELÉG ZSÁKMÁNY, A SAKÁLOK IS SZÉTTÉPIK EGYMÁST, HÁT MÉG A MAGYAR NAGYURAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.08.05.


Az országos szétrohadás újabb állomásához érkeztünk. Oda, ahol már nem csak a keményen leszart kisember, hanem az úri közönség is táncol. Csányi Sándor – akit nagyra tartunk, mert nem a szemünk előtt harácsolta össze a vagyonát, ráadásul szorult bele annyi úri virtus, hogy különféle alapítványok formájában csorgat vissza a vagyonából – leállítja a Pick Szeged Zrt. szegedi vágóhídját és a pécsi darabolóüzemét. Ezzel párhuzamosan a mohácsi vágóhíd sem igazán működik, mert nincs elég munkás kéz. Hiába próbálják Szegedről és Pécsről Mohácsra csábítani a szakembereket, mégpedig jóval magasabb fizetéssel, nem akarnak menni. Ha már menniük kell valahová, inkább külföldre vándorolnak, ahol nem 20-40 százalékkal magasabb a bér, hanem a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek.

Nincs ezzel különösebb baj, ez a piaci verseny velejárója. A szakértelem és a munkaerő éppen úgy piaci cikk, mint a krumpli, vagy a csirkefarhát. Az veszi meg, aki többet fizet érte. A lepusztított magyar gazdaság nem tudja megfizetni a munkaerőt. Eddig nem is nagyon akarta akkor sem, amikor meg lehetett volna állítani, vagy legalább lassítani lehetett volna a folyamatot. A vállalkozók csak úgy, mint a különféle állami vállalatok vastagon visszaéltek a munkanélküliek szorult helyzetével és olyan kevés fizetést adtak, amennyi csak ráfért az arcukra. Márpedig azon az orcán igen vastag bőr található.

Mostanra azonban változott a helyzet, mobilabbá vált a társadalom egy jókora hányada. A családalapítás előtt álló fiatalok, a gyermekes szülők, de mostanra a középgeneráció, sőt, akár az idősebb – nyugdíj előtt álló, vagy már nyugdíjas – munkavállalók is úgy vannak vele, hogy ha már menni kell, akkor szinte mindegy, hogy az ország egyik sarkából a másikba költöznek, vagy egy másik országba. Illetve éppen hogy nem mindegy, hiszen már gyorsabban megtehető egy Hamburg-Budapest távolság, mint egy Szeged-Győr. Hogy a Hamburgban dolgozó milyen gyakran engedhet meg magának egy repülőjegyet és ezzel szemben egy Győrben dolgozó szegedinek mire futja, az már egy más, bár távolról sem lényegtelen kérdés...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.