2016. augusztus 18., csütörtök

HAVI HÚSZMILLA NETTÓ

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Tibor Tamás
2016.08.18.


Ezúttal sem úsztuk meg a szokásos nyári betlit. Egyetlen állva maradt együttesünket, a Videotont is kiebrudalták augusztus első hetében a második számú európai labdarúgókupa selejtezőinek lépcsőházából. A többiek (FTC, MTK, DVSC) számára már a bejárati ajtó is zárva maradt.

A tények makacs dolgok, a számokkal nehéz vitatkozni. Még akkor is, ha relativizálásban bárkivel felvesszük a versenyt. A konok, egyszempontú UEFA sajnos makacsul ragaszkodik a valódi teljesítmény méréséhez. Több rangsort alkalmaz, hogy a beosztások, sorsolások alkalmával objektivitása megkérdőjelezhetetlen, támadhatatlan legyen.

A rangsorok egyike (UEFA Country Ranking 2016–17) az egyes tagországok klubcsapa­tainak a kontinens kupaküzdelmeiben elért eredményein alapul. Mindig a legutóbbi öt évben megszerzett pontok alapján alakul ki az aktuális erősorrend. Magyarország fél évtized alatt 9,5 pontot tudott összekaparni. Összehasonlításként csak a szomszédokét ragadom ki a listából:

Ukrajna 37,433, Horvátország 23,5, Románia 21,65, Ausztria 20,975, Szerbia 15,125, Szlovénia 12,875, Szlovákia 11,375. Nem tudom megállni, hogy ne említsem Liechtens­tein 11 pontját. Többször is ellenőriztem, igaz.

Az említett időszakban mind­össze egyszer (2012, Video­ton) sikerült a csoportkörig eljutnunk az Európa Ligában. Az elit zónában, a Bajnokok Ligájában ennek akár csak a megközelítése is az álmok világába tartozik. Csűrhetjük-csavarhatjuk, de ha azt mondjuk, hogy egy helyben topogunk a hátsó udvarban, akkor még hízelgően írtuk le a helyzetet.

Vajon minek köszönhetik a környező országok, hogy a nyomukba sem érünk, hogy csak a hátukat látjuk, és azt is távolról? Tán valaminő stadionépítési láznak? Akadémiázásnak? A költségvetés ellenőrizhetetlen megcsapolásának, valaminő taoféleségnek? Netán a tájfunerősségű kormányzati hátszélnek? Esetleg a futball támogatása révén remélt ideiglenes menlevelek kiosztásának? Avagy a politikailag is ösztönzött-font szponzorációs hálónak?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.