2016. augusztus 30., kedd

HOGYAN ÁLLÍTSUK MEG A POPULISTÁKAT?

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.08.29.


Persze, senkinek fogalma sincs róla. A rossz hír az, hogy még a Politicóra publikáló, nemzetközi hírű elemzőknek sincs. A legtöbb, amit írnak, hogy hatalmas az átrendeződés a hagyományos jobb-bal-dichotómiához képest.
 
A XXI. századi politikai a jelek szerint nem igazán hasonlít majd a XX. századihoz. Megszoktuk, hogy jobboldal és baloldal egymásnak esik ideológiai, kulturális-társadalmi és gazdasági kérdésekben. A XXI. században is ugyanezt teszik, csak
mindkét oldal átalakul egy kicsit.
 
A vallásos kereszténydemokraták és az ateista liberálisok harcát felváltja másvalami. A „háború” egyre jobban áttolódik a (jobboldali) nacionalisták és (multikulturális) globalisták közé (akik javarészt baloldaliak). A „régi” témák természetesen ugyanígy megmaradnak, csupán a bal-jobb felosztás csúszik át egy kicsit máshová.
 
Milyen kérdésekről is beszélünk?
  • szexualitás, erkölcs és a vallás (abortusz és az LMBT-jogok, mint a melegházasság)
  • szociális kiadások csökkentése, nyugdíjak
  • nemzetközi politika, EU, szabadkereskedelmi egyezmények, gazdaság
A nacionalisták a legfontosabb választóvonalat az saját hazájuk állampolgárai és a bevándorlók, kívülállók közé húzzák meg. Gondoljunk csak Trump vagy Orbán kerítésére. Ehhez vegyük hozzá a kívülállók elleni gyűlöletbeszédet (megint csak Trump és Orbán), öntsük nyakon kis rasszizmussal,és kész is van egy jó nagy szavazócsoport, amely mindig beválasztja ezeket az embereket a hatalomba.
 
Persze, a nacionalisták és a rasszisták nem ugyanaz a csoport, de gondoljunk csak bele abba, hogyan szívja el a Fidesz a Jobbiktól a szavazókat. 
Ügyesen...
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.